Udeo Srbijagasa u “Transportgasu” prenet na državu – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Udeo Srbijagasa u “Transportgasu” prenet na državu

Celokupno vlasništvo kompanije „Transportgas Srbija“ preneto je sa “Srbijagasa” na državu.

“U skladu sa Akcionim planom za sprovođenje aktivnosti u cilju reorganizacije javno preduzeće „Srbijagas“, koji je nedavno usvojila Vlada Republike Srbije, Nadzorni odbor Srbijagasa doneo je Odluku o prenosu 100% udela u „Transportgas Srbija“ DOO sa „Srbijagasa“ na Republiku Srbiju – navodi se u saopštenju kompanije.

Kako se dodaje, time je započeta realizacija Vladinog Akcionog plana i ispunjavanje uslova iz Trećeg energetskog paketa i Zakona o energetici, a sve u cilju stvaranja preduslova za otvaranje klastera četiri u procesu pristupanja naše zemlje EU, koji se odnosi na zelenu agendu i infrastrukturnu povezanost.

Preduzeće „„Transportgas Srbija““ DOO već ranije je izdvojeno iz sistema JP „Srbijagas“, koje je ovo preduzeće osnovalo još 20.08.2015. godine.

Od 01. oktobra 2019. godine „„Transportgas Srbija““ funkcioniše potpuno samostalno, a u prilog tome govori i činjenica da je preduzeće u prethodnom periodu, sa svojim korisnicima, na direktan način sklopilo ugovore o transportu prirodnog gasa.

Prenosom udela sa JP „Srbijagas“ na državu, u potpunosti je završen proces izdvajanja „„Transportgas Srbija““ i obezbeđeni uslovi za sticanje statusa ovog preduzeća kao nezavisnog Operatora transportnog sistema u pogledu pravne forme, organizacije i odlučivanja, navodi se u saopštenju.

Tags
Back to top button