Zabluda da se u Srbiji stanovi kupuju za gotovinu – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Zabluda da se u Srbiji stanovi kupuju za gotovinu

Evropska komisija je pre nekoliko dana nagovestila da će predložiti od jula zabranu plaćanja kešom za iznos od 10.000 evra kao deo paketa za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma.

Ono što počne da se primenjuje u EU obično, pre ili kasnije, stigne i kod nas, pa prvo na šta se pomisli, jeste kako će ograničenje plaćanjem kešom iznad 10.000 evra, se odraziti na promet nekretnina ovde, jer prema Godišnjem izveštaju Republičkog geodetskog zavoda čak 99 odsto kupoprodaja poljoprivrednog zemljišta se obavlja gotovinom ,a svega 33 odsto stanova proda iz kredita, a 67 odsto plaća istom kešom.

Ali nema razloga za brigu, pošto se kod nas nekretnine vrednije iznad 10.000 evra ne mogu prometovati bez bankarskog posredovanja, odnosno plaćanjem kešom, na ruku.

U Javnobeležničkoj komori Srbije ističu da u javnosti vlada zabluda da se promet nepokretnosti većinom obavlja gotovinski. Reč je o kupovini iz sopstvenih sredstava u kojima se transakcija iznad 10.000 evra obavlja prenosom sa jednog bankarskog računa na drugi bankarski račun. Dakle, ni kupac ni prodavac ne broje keš već se on da bi se obavila kupoprodaja, odnosno bio overen kuporpodajni ugovor mora prvo naći kod banaka.

Ugovor o kupoprodaju nepokretnosti obavlja se prema Zakonu o obligacionim odnosima, i zakonima o deviznom poslovanju i o sprečavanju pranja novca i terorizma. Zakon o deviznom poslovanju predviđa mogućnost da se kupoprodaja obavi i u devizama, dok Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranje terorizma ograničava da se primi gotov novac iznad 10.000 evra ili više u dinarskoj protivvrednosti. To znači da se u našoj zemlji može platiti gotovinom samo nepokretnosti niže od 10.000 evra, napominju u Javnobeležničkoj komori Srbije.

“U agencijama za promet nekretnina kažu da retko imaju kupce koji dolaze sa novcem u yepovima, niti imaju prodavce koji bi takav novac hteli da prime, već traže da banka bude posrednik u kupoprodaji. –Stranke upućujemo da kupoprodaja mora ići preko bankarskog računa, jer u suprotnom se ne može kupiti stan preko agencije za promet nekretnina. Ranijim odredbama zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti moglo se trgovati gotovinom do 15.000 evra, ali je limit spušten do 10.000 evra”, kazao je direktor Agencije “Star nekretine” u Novom Sadu Jovica Stanojević.

Po njegovim rečima, na tržištu nekretnina trenutno vlada velika potražnja za stanovima i visoka cena kvadrata.

“Ne vidim da, bar za sada, postoje parametri koji bi u narednom periodu mogli da spuste cenu kvadrata”, kazao je Stanojević.

Kako je kupoprodaja nepokretnosti koje se plaćaju gotovim novcem kod nas ograničena na cenu do 10.000 evra, javni beležnici u ovom trenutku ne vide razloge za promenu propisa.

Ali ako zakonodavac utvrdi da su promene potrebne i odredi da se ova mogućnost dalje ograniči, beležnici će dosledno sprovoditi zakonske propise, što i sada čine.

Izvor: Dnevnik / Z. Delić

Tags
Back to top button