Stigla je nova kriptovaluta: Za svega par dana narasla na 45 milijardi dolara – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Stigla je nova kriptovaluta: Za svega par dana narasla na 45 milijardi dolara

Digitalni token koji je pokrenut u ponedeljak i nosi naziv “Internet kompjuter” (Internet Computer) već je jedna od najvećih kriptovaluta na svetu.

Tržišna vrednost joj je oko 45 milijardi dolara.

To ga čini osmim po veličini digitalnim sredstvom među prvih 10 na rang listi CoinMarketCap.com.

Prema pisanju Blumberga, token i s njim povezan registar trebalo bi da pomognu bilo kome – programerima softvera ili kreatorima sadržaja – da objavljuju sve što žele na internetu, bez potrebe da prolaze kroz digitalne divove poput Amazona ili Fejsbuka ili da koriste servere/klaud komercijalne usluge.

Ideja je da se izbegnu prostori ograđeni korporacijama i smanje troškovi, kaže Dominik Vilijams, osnivač projekta. Korisnici bi potencijalno mogli da izgrade društvene medije i druge usluge koje se takmiče sa postojećim internet titanima.

Mreža novčića koristi “pametne ugovore” i softverske programe koji izvršavaju zadatke, nadmećući se sa sličnim većim rivalima poput itera. Pridružuje se mnogim drugim digitalnim kovanicama i srodnim mrežama – među njima su Polkadot, Binance Coin – pokušavajući da ukrade slavu pomenutom iteru, prenosi B92.

Debi kompanije “Internet Kompjuter” se dešava dok se svuda od stolova za večeru do Satrdej najt lajva raspravlja o kriptovalutama u rasponu od bitkoina do dodžkoina, a cene mnogih novčića rastu.

Ukupna tržišna vrednost svih kriptovaluta sada iznosi 2,48 biliona dolara, u poređenju sa manje od 1 bilion dolara na početku godine. Ali kao i uoči 2017. godine, mnogi od takozvanih alternativnih novčića će se verovatno “spustiti ​​na zemlju”.

Tags
Back to top button