Forbs objavio listu Global 2000, u samom vrhu 5 američkih i 4 kineske kompanije – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Forbs objavio listu Global 2000, u samom vrhu 5 američkih i 4 kineske kompanije

Od 2003. godine, Forbs prati rad najvećih svetskih kompanija, meri njihov učinak na osnovu četiri kriterijuma: vrednost imovine, vrednost na tržištu, prodaja i ostvareni profit; i kotira ih na svojoj listi Global 2000.

Prošle godine na listi su se mogli videti obrisi toga kakav će pandemija imati uticaj na poslovanje najuspešnijih svetskih kompanija, a na ovogodišnjoj listi vidimo rezultate dvanaestomesečnog tumbanja na tržištu, piše Forbs.

Rezultati generalno nisu loši. Kako su centralne banke dozvolile negativne kamatne stope, investitori su utvrdili da alternative kapitalnom ulaganju nema. Globalno tržište akcija je poraslo za oko 48 odsto prošle godine, i iako su profiti i prodaja opali u prošloj godini, vrednost imovine i tržišna vrednost kompanija na listi Global 2000 se povećao, prenosi Blic.

Najmanja vrednost potrebna da bi se kompanija našla na listi je ove godine iznosila 8.26 milijardi dolara, što je za oko 3 milijarde više nego prošle godine.

U prvih 10 mesta na listi najvećih kompanija na svetu nalazi se 5 američkih, 4 kineske kompanije i jedna kompanija iz Saudijske Arabije. One su poređane sledećim redosledom:

  1.  ICBC (Industrijska i Komercijalna Banka Kine)
  2.  JPMorgan Chase
  3.  Berkshire Hathaway
  4.  China Construction Bank (Građevinska banka Kine)
  5.  Saudi Aramco (Naftna kompanija Saudijske Arabije)
  6.  Apple
  7.  Bank of America (Banka Amerike)
  8.  Ping An Insurance Group (Ping An osiguravajuća Grupa)
  9.  Agricultural Bank of China (Poljoprivredna Banka Kine)
  10.  Amazon.
Tags
Back to top button