Andrea Orcel novi izvršni direktor UniCredit banke – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Andrea Orcel novi izvršni direktor UniCredit banke

Andrea Orcel imenovan je u četvrtak za novog izvršnog direktora italijanske banke UniCredit, a početak mandata obeležilo je nezadovoljstvo pojedinih deoničara visinom njegove plate i bonusa.

Orcel je teškom mukom nadvladao nezadovoljstvo deoničara uslovima njegovog ugovora i paketom plata i nagrada u visini do 7,5 miliona evra, osiguravši na skupštini deoničara 54 posto glasova, tek nešto više od traženog minimuma od 50 posto plus jedan glas.

Orcelova plata biće dvostruko veća od one bivšeg izvršnog direktora Jeana Pierrea Mustiera i naišla je na kritiku savetodavnih kompanija vodećih deoničara koje su im preporučile da glasaju protiv.

Posebno su nezadovoljni što Orcelin bonus u deonicama u prvoj godini nije povezan s poslovnim rezultatima i što se ne može menjati u slučaju nepravilnosti.

“Paket” njegovog prethodnika Jeana-Pierrea Mustiera dobio je 2016. godine podršku 87 posto ulagača.

Na skupštini deoničara zastupljeni su bili investitori na koje otpada 60 posto redovnih deonica banke. Orcelov paket dobio je podršku 54 posto glasova na skupštini, što znači da ga podržava samo oko trećina njih.

Lista novih direktora koju je predstavio odbor u odlasku, a uključuje Orcela kao predloženog izvršnog direktora i bivšeg ministra privrede Piera Carla Padoana na funkciji predsednika, dobila je 76,3 posto glasova, što odgovara manje od polovine ukupnog kapitala banke.

Prihvaćajući posao u UniCreditu, Orcel se odriče više od 25 miliona evra odgođenih plata bivšeg poslodavca, švajcarskog UBS-a, čiji je ogranak investicionog bankarstva vodio do 2018. godine.

UniCredit je saopštio da mu neće ni na koji način nadoknaditi taj gubitak.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button