Fantastičan debi Koinbejsa na Nasdak berzi – Bankar.rs
IZVEŠTAJ SA BERZEKOMPANIJESVE VESTI

Fantastičan debi Koinbejsa na Nasdak berzi

Akcije kompanije Koinbejs (Coinbase) zaključene su na 328,28 dolara na debitovanju na Nasdak berzi.

Time je tržišna kapitalizacija te platforme za trgovanje kriptovalutama dostigla 85,8 milijardi dolara.

Akcija Koinbejsa je na otvaranju trgovanja uzletela sa nivoa od 381 dolara na čak 429,54 dolara po komadu, nakon čega se spustila ispod početnog nivoa na oko 310 dolara, izveštava CNBC. Ipak, i na tom nivou cena je i dalje bila znatno iznad referentnog iznosa od 250 dolara utvrđenog za Inicijalnu javnu ponudu (IPO), ali nijedna akcija nije promenila vlasnika po toj ceni.

Zaobilazeći tradicionalni IPO postupak, Koinbejs je direktno listirao svoje akcije omogućivši tako zaposlenima i postojećim akcionarima da odmah prodaju akcije po tržišnoj ceni.

Uoči berzanskog debija Koinbejsa, najveća svetska kriptovaluta je ponovo oborila sopstveni rekord premašivši vrednost od 64.000 dolara prvi put u istoriji.

Naime, najstariji digitalni novčih je ojačao u sredu za više od 6,0 posto i trgovao se za 64.829 dolara. Bitkoin je tako za manje od 24 sata dva puta oborio rekord, budući da je u utorak prvi put prešao granicu od 63.000 dolara.

Od početka godine, ova kriptovaluta je više nego udvostručila vrednost, čime je njena tržišna kapitalizacija dostigla 1,2 biliona dolara.

Većina od top 10 kriptovaluta je pratila uzlazni trend bitkoina. Itirijum je, takođe, drugi put u samo dva dana, zabeležio najvišu cenu svih vremena, dostigavši 2,38 dolara.

Što se tiče Koinbejsa, kompanija osnovana 2012. godine kao platforma za kupovinu bitkoina, postala je najpopularnija kripto berza u SAD-u čija je vrednost vrtoglavo rasla zajedno sa vrednošću digitalnih valuta.

Ova kompanija sada ima 56 miliona korisnika u odnosu na 43 miliona na kraju 2020. Investitori su na poslednjoj rundi privatnog finansiranja kompanije, održanoj 2018. godine, procenili vrednost Koinbejsa na osam milijardi dolara.

Prema navodima CNBC-a, Koinbejs je uzdrmao javno tržište kapitala jer se rekordna količina novca sada uliva u kriptovalute.

Kompanija je prošle sedmice objavila preliminarne poslovne rezultate za prvi kvartal, prema kojima je prihod u tom periodu porastao devet puta u odnosu na 2020. godinu na 1,8 milijardi dolara, a neto dobit se popela sa 32 miliona na između 730 i 800 miliona dolara. Broj mesečnih korisnika (MTU) Koinbejsa porastao je u periodu januar-mart na 6,1 milion sa nivoa od 2,8 miliona iz prethodna tri meseca.

Izvor: B92

Tags
Back to top button