FAZ: CG prva evropska žrtva „kineske dužničke diplomatije – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

FAZ: CG prva evropska žrtva „kineske dužničke diplomatije

Evropska unija neće pomoći Podgorici da vrati kineski kredit od milijardu evra koji stiže na naplatu. Time Crna Gora postaje prva evropska žrtva „kineske dužničke diplomatije“, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ova vest je obišla region, pa je došlo do pitanja – da li možda Crnoj Gori preti bankrot zbog duga Kini.

Zvanična Podgorica je sada tražila pomoć Brisela kako bi otplatila kredit koji je prethodna vlast 2014. godine uzela od Kine za deonicu autoputa. U Briselu su saopštili da ne finansiraju kredite trećih država, ali da mogu da ponude povoljne kredite za druge deonice druma.

Međutim, ministar finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Milojko Spajić smiruje javnost i kaže za Nova.rs da Crna Gora nije tražila da neko otplati dugove države, već samo potencijalno refinansiranje sa povoljnijim uslovima. On ističe da je do zabune došlo zbog „neadekvatnog prenošenja informacija“, kao i zbog „političkih spinova“.

Spajić ističe da trenutno nema potrebe za dodatnim zaduživanjem, jer je Crna Gora na putu potpunog finansijskog ozdravljenja.

“Ukoliko imamo opciju da nađemo jeftinije finansiranje od trenutno postojećeg, tu opciju ćemo iskoristiti”, dodaje i ističe da „Ministarstvo finansija i socijalnog staranja aktivno traži povoljnije uslove finansiranja za sve moguće projekte, uključujući i autoput“, kaže on.

Tags
Back to top button