“Tehno” milijarderi bogatiji za 360 milijardi dolara – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESVE VESTI

“Tehno” milijarderi bogatiji za 360 milijardi dolara

Bogatstvo devetorice američkih “tehnoloških” milijardera povećalo se u godini pandemije za više od 360 milijardi dolara, pišu američki mediji.
Svi oni su tehnološki titani, a među vodećima su osnivač Tesle Elon Mask, koji je učetvorostručio svoje bogatstvo, a tu su i prvi čovek Amazona Džef Bezos, osnivač Majkrosofta Bil Gejts, vlasnik Fejsbuka Mark Zakerberg i koosnivači Gugla Leri Pejdž i Sergej Brin.

Tokom 2020. godine koju je svakako obeležila opšta, zdravstvena i ekonomska kriza izazvana pandemijom virusa COVID-19, više puta se pominjao “bezobrazno” vrtoglav rast bogatstva pojedinih svetskih, pre svega tehnoloških milijardera.

Mask je svoje bogatstvo uvećao za fantastičnih 118 milijardi dolara, Bezos je bogatiji za 58 milijardi, Pejdž i Brin za ukupno 65, Zakerberg za 29, Gejts za 24, Leri Elison iz Orakla za 28, nekadašnji šef Majkrosofta Stiv Balmer za 23 i Majkl Del iz Dela za 18 milijardi dolara.

Ekspanzija bogatstva devetorice tehno-milijardera primarno se može pripisati ulozi njihovih kompanija tokom koronakrize.

Eplova tržišna kapitalizacija prošle je godine premašila granicu od dve hiljade milijardi dolara, što je učinilo da i njen izvršni direktor Tim Kuk postane milijarder.

Amazon je tokom pandemije znatno profitirao od ljudi koji su kupovali putem interneta.

Kako su se kompanije prebacivale na modele rada na daljinu, zaposleni su se sve više oslanjali na usluge računarstva u oblaku, gde kupci iznajmljuju čuvanje podataka od kompanija, uključujući Gugl, Fejsbuk i Majkrosoft.

Gugl i Fejsbuk takođe su imali koristi od oporavka internet marketinga, kao i povećane potražnje za pouzdanim komunikacijskim alatima.

Ipak, ovaj zapanjujući skok je u kontrastu sa milionima Amerikanaca, ekonomski devastiranim usled rasta nezaposlenosti i otpuštanja, čime se samo pojačao akcenat na problem nejednakosti i raspodele bogatstva.
Primera radi, 360 milijardi dolara za koliko su bogatija pomenuta devetorica, je samo 50 milijardi niža od prvog paketa državne pomoći za Amerikance pogođene pandemijom, a jednu od glasnijih reakcija uputio je senator Berni Sanders.

“Po mom mišljenju, ne možemo više tolerisati milijardere kao što su Bezos, Zakerberg i Mask, koji postaju nepristojno bogatiji u vreme ekonomskog bola i patnje bez presedana”, napisao je Sanders u mejlu poslatom Vašington Postu.

Došlo je vreme da se njihovo bogatstvo oporezuje i da se “razdele” tehnološki giganti i drugi veliki konglomerati koji su preuzeli monopol nad skoro svakim sektorom naše ekonomije, naglasio je Sanders.

Izvor: BIZLife

Tags
Back to top button