NBS objavila stopu kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala – Bankar.rs
ANALIZEBANKENBSSLIDERSVE VESTI

NBS objavila stopu kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala

Stopa kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala za Srbiju zadržana je na nepromenjenom nivou, objavila je Narodna banka Srbije.

Izvršni odbor NBS, na sednici održanoj 11. marta, odlučio je da stopu kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala za Srbiju zadrži na nivou od nula odsto, imajući u vidu nastavak globalne neizvesnosti izazvane širenjem virusa korona, navode iz centralne banke.

U okviru svoje nadležnosti da utvrdjuje mere i aktivnosti za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema, a na osnovu Odluke o adekvatnosti kapitala banke, NBS na tromesečnom nivou obračunava referentni pokazatelj na osnovu kojeg utvrđuje stopu kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala za Srbiju.

Obračun referentnog pokazatelja zasniva se na odstupanju međusobnog odnosa ukupnih kredita i bruto domaćeg proizvoda od njegovog dugoročnog trenda.

Na osnovu podataka iz decembra 2020. godine, učešće ukupnih kredita u bruto domaćem proizvodu iznosilo je 80,2 odsto, dok je ocenjena vrednost odstupanja ovog učešća iznosila minus 0,04 procentnih poena.

Tags
Back to top button