Andrea Orcel nominovan za naslednika Jean Pierre Mustiera na čelu UniCredita – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

Andrea Orcel nominovan za naslednika Jean Pierre Mustiera na čelu UniCredita

Upravni odbor UniCredit SpA jednoglasno je nominovao Andreu Orcela za izvršnog direktora (CEO), koji treba da zameni odlazećeg izvršnog direktora, Jean Pierre Mustier-a.

Predlog za njegovo imenovanje biće dat na odobrenje na predstojećoj Skupštini društva 15. aprila 2021. Nakon odobrenja, Odbor će potvrditi njegovo imenovanje za izvršnog direktora.

Pedesetsedmogodišnji Orcel vraća se u banku u kojoj je bio u njenim počecima radeći na spajanju UniCredita i Credito Italiana, iz kojih je 1998. godine stvoren UniCredit, podseća Rojters.

Italijanski bankar izdvojio se kao jaki kandidat u trci za naslednika Francuza Mustiera zahvaljujući podršci nekoliko međunarodnih i grupe italijanskih deoničara na čelu sa magnatom Leonardom Del Vecchiom.

Mustier je ostavku najavio u novembru prošle godine nakon sukoba sa odborom oko strategije.

Od 2012. do 2018. godine Orcel je bio šef sektora za investiciono bankarstvo u švajcarskom UBS-u a potom je trebao preuzeti kormilo u španskom Santanderu ali se taj plan izjalovio zbog nesuglasica oko naknada.

Njegov dolazak u UniCredit vremenski se poklapa s pregovorima italijanske vlade i UniCredita o preuzimanju posrnulog zajmodavca Monte dei Paschija, koji je država spasila 2017. godine i sada ga mora privatizovati.

(Indikator.ba)

Tags
Back to top button