Razgrabljene slovenačke obveznice s rokom dospeća 60 godina – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Razgrabljene slovenačke obveznice s rokom dospeća 60 godina

Slovenija se juče na međunarodnom finansijskom tržištu zadužila za 500 miliona evra putem državnih obveznica sa šezdesetogodišnjim dospećem, što je najduža ročnost do sada, objavilo je slovensko Ministarstvo finansija.

“Izdate su 60-godišnje evroobveznice sa prinosom do dospeća od 0,70 posto i kuponskom stopom od 0,6875 posto u vrednosti od 0,5 milijardi evra. To je uporedivo sa zemljama kao što su Francuska i Belgija”, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Prema njihovim rečima, nastavlja se dugoročno investiciono poverenje u obveznice Republike Slovenije.

“Investitori imaju poverenja u vladine odluke i akcije za ublažavanje posledica epidemije Covid-19 na građane i ekonomiju”, dodali su.

U ponedeljak je Ministarstvo finansija objavilo da je Slovenija dala BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE i HSBC mandat za organizaciju izdavanja nove evroobveznice koja dospeva 2081.

Uprkos nedavnim globalnim previranjima, tržišni su uslovi bili relativno povoljni, objasnili su.

“Zbog pozitivnog odgovora investitora, Slovenija je otvorila knjige narudžbi u sredu ujutro”, dodali su.

Bilo je više od 4,3 milijarde evra narudžbi više od 150 visokokvalitetnih investitora. Prinos do dospeća od 0,70 posto ekvivalentan je rasponu na 30-godišnju nemačku referentnu obveznicu sa rokom dospeća u avgustu 2050. godine od 82,8 baznih poena, objasnilo je Ministarstvo.

Najviše ulagača (34 posto) u novu slovenačku obveznicu dolazi iz Nemačke i Austrije, a slede ih ulagači iz Francuske, Velike Britanije i Irske. Četiri posto kupaca su iz Italije, po tri posto iz Skandinavije i Slovenije, a jedan posto iz zemalja Beneluksa. Amerikanci i ostali čine 14 posto investitora, a ostatak Evrope 11 posto. Prema institucionalnoj raspodjeli investitora, situacija je sljedeća: 67 posto su upravitelji fondova, osiguravajuća društva i penzijski fondovi, 13 posto banke, sedam posto službene institucije, a 13 posto ostali.

Izdata obveznica ima najduži rok od svih u regionu Centralne, Jugoistočne i Istočne Evrope.

(Indikator.ba)

Tags
Back to top button