Socijalne karte u primeni od marta 2022. godine – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Socijalne karte u primeni od marta 2022. godine

Zakon o socijalnoj karti, čiji je predlog dostavljen Skupštini Srbije, trebalo bi da bude u primeni od marta naredne godine, a za njegovo sprovodjenje iz republičkog budžeta biće izdvojeno 130 miliona dinara, piše “Danas”.

Cilj zakona je formiranje jedinstvenog registra kako bi nadležnim službama bili dostupni podaci o gradjanima – šta i u kojoj meri poseduju, kolika su im primanja, i pojedinačno i porodično.

Na osnovu tih podataka, koji će biti strogo zaštićeni, donosiće se odluke kome i koliko država treba da pomogne.

U socijalnoj karti biće podaci ne samo o svakom gradjaninu nego i sa njim povezanim osobama, supružnicima, deci i srodnicima do grugog stepena srodstva, ali i starateljima i hraniteljima ukoliko žive pod istim krovom, navodi „Danas“.

Nadležne institucije će imati podatke o pokretnoj imovini svakog pojedinca, imovinskom statusu, kao i procenjenoj vrednosti nepokretne imovine, prihodima na koje plaćaju poreze, isplaćenim penzijama.

Svi ti podaci biće dostupni službama za socijalni rad, Ministarstvu za rad, ali i jedinicima lokalne samouprave koje obavljaju poverene poslove, kao i pokrajinskim i republičkim službama nadležnim za sprovodjenje socijalne zaštite.

Registar socijalne zaštite trebalo bi da, najkasnije od januara naredne godine, bude povezan sa svim ostalim registrima pri ministarstvima, kao i Centralnim registrom.

Tags
Back to top button