Sankcije EU Rusiji pogađaju industriju Nemačke – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Sankcije EU Rusiji pogađaju industriju Nemačke

Sankcije Evropske unije prema Rusiji posebno teško pogađaju nemačku industriju, prema rezultatima istraživanja instituta IFO, sprovedenog među 862 preduzeća.

“Najviše su pogođeni proizvođači mašina i automobila, hemijski i elektro sektor, kao i logistika”, navodi Jasmin Grešl, zamenica direktora IFO centra za međunarodnu ekonomiju, u članku za časopis IFO Šneldinst čiji je koautor Fedora Teti.

Generalno, istočnonemačke kompanije su pogođenije od onih na zapadu zemlje, navodi se u saopštenju Instituta dostavljenom Tanjugu.

Institut IFO je sproveo ovo istraživanje u septembru 2020. u ime industrijske i trgovinske komore iz Diseldorfa.

U anketi je učestvovalo 862 nemačkih preduzeća, a takođe je intervjuisana podgrupa od 196 menadžera o pitanjima trgovinske politike prema Rusiji.

Sankcije rezultiraju povećanjem birokratskih procedura koje sputavaju poslovanje s Rusijom.

Otprilike polovina svih anketiranih procenjuje da bi njihove kompanije imale korist od ukidanja sankcija EU, kaže Grešl.

Kada je reč o gasovodu Severni tok 2, mišljenja podgrupe od 196 kompanijskih menadžera su podeljena, pri čemu se malo veći broj protivi zaustavljanju izgradnje.

“Rusija je zavisna od EU i kao dobavljač i kao kupac, dok EU igra podređenu ulogu kao trgovinski partner”, navodi Grešl i objašnjava da Rusija uglavnom uvozi industrijsku robu iz EU, a izvozi gotovo isključivo sirovine kao što su gas i nafta.

Barijere u poslovanju sa Rusijom se, kaže, manifestuju u formi dodatnih kontrola, zabrana trgovine i nedovoljnih mogućnosti finansiranja.

Valutne fluktuacije, nastojanja Rusije da nađe zamenu za uvozne proizvode, viši standardi, politička i ekonomska neizvesnost, gubitak poverenja i reputacije, domaći propisi za dobavljače i jačanje konkurencije iz trećih zemalja takođe uzrokuju znatne probleme nemačkim kompanijama u poslovanju sa ruskim partnerima, dodaje se u tekstu.

Tags
Back to top button