Italijanski suvlasnici UniCredita protiv preuzimanja Monte dei Paschija – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

Italijanski suvlasnici UniCredita protiv preuzimanja Monte dei Paschija

Italijan Leonardo Del Vecchio, koji je vlasnik 1.9% udela u UniCreditu, protivi se ideji o preuzimanju posrnule banke Monte dei Paschi i u dosluhu je s ostalim velikim italijanskim investitorima koji takođe gaje rezerve prema tom potencijalnom poslu, rekla su Rojtersu dva izvora upoznata sa situacijom.

Italijanski dnevnik Il Sole 24 Ore izvestio je u četvrtak da je Del Vecchio održao sastanke s još dva glavna italijanska deoničara u UniCreditu, Fondazione CariVerona i Fondazione CRT. Njih trojica, koji imaju zajednički udeo u UniCreditu od 5,36%, žele stvoriti pakt kako bi imali veći uticaj u izboru novog predsednika uprave i odbiju potencijalni dogovor s Monte dei Paschijem, navodi list.

Rim pokušava da smanji svoj udeo od 64% u Monte dei Paschi (MPS), nakon što je 2017. godine potrošio 5,4 milijarde evra za spas najstarije banke na svetu. MPS-u sada treba još 2,5 milijardi evra (oko tri milijarde dolara) da ojača svoje finansije.

Italija vidi UniCredit kao idealnog partnera za MPS, rekli su izvori. No, milanska banka traži novog šefa nakon što je izvršni direktor Jean Pierre Mustier rekao da će podneti ostavku nakon što se sukobio s upravom banke zbog strategije.

Izvor: Seebiz

Tags
Back to top button