Slovenija se zadužila po negativnoj kamatnoj stopi: Vratiće 17 miliona evra manje – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Slovenija se zadužila po negativnoj kamatnoj stopi: Vratiće 17 miliona evra manje

Slovenija se na međunarodnom finansijskom tržištu zadužila za dve milijarde evra izdavanjem obveznica sa desetogodišnjim i tridesetogodišnjim dospijećem, saopšteno je iz slovenačkog Ministarstva finansija.

Iz resornog ministarstva su naveli da je zaduživanje obavljeno po vrlo povoljnim uslovima, te da su obveznice sa desetogodišnjim dospećem dogovorene s negativnom kamatnom stopom.

“Slovenija je izdala desetogodišnju obveznicu sa kamatama do dospeća u visini minus 0,096 odsto i kuponsku kamatnu stopu nula posto u visini 1,75 milijardi evra, što znači da će realizacijom zaduženja kod investitora dobiti 17 miliona evra koje neće trebati da vrati”, objasnili su iz Ministarstva finansija.

Slovenija se u utorak zadužila i za 250 miliona evra povećanjem izdavanja postojeće obveznice sa tridesetogodišnjim dospećem, uz kamatnu stopu od 0,381 odsto.

“Uslovi za oba zaduženja pokazuju dugoročno poverenje investitora u Sloveniju, što se zasniva na odlukama koje je u teško vreme pandemije virusa korona donela Vlada”, navodi se u saopštenju.

Tags
Back to top button