Zaradili bilione dolara u 2020. godini – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Zaradili bilione dolara u 2020. godini

Sedam najvrednijih američkih tehnoloških kompanija prikupile su dodatnih 3,4 biliona dolara u 2020. godini, uglavnom zahvaljujući pandemiji.

Kao “profiteri” navode se Epl, Majkrosoft, Amazon, Alfabet, Fejsbuk, Tesla i Nvidia.

Koronavirus nije uspeo da uspori kontinuiranu prodaju “ajfona”, rast Amazonove e-trgovine ili Guglovu i Fejsbukovu vladavinu onlajn svetom. Situacija uzrokovana pandemijom podstakla je rast profita tehnoloških kompanija, prenosi portal Kliks (Klix).

Najveće iznenađenje je autoindustrija Ilona Maska. Tesline deonice su rasle devet puta ove godine, podigavši tržišnu vrednost proizvođača električnih automobila sa 76 milijardi dolara početkom godine na 669 milijardi dolara na kraju 2020. godine. Uprkos zatvaranju fabrika na početku pandemije, Tesla se vratio i isporučio rekordan broj vozila u trećem kvartalu godine.

U međuvremenu, proizvođač čipova Nvidia više je nego udvostručio svoju vrednost u 2020. godini, sa ukupnom tržišnom kapitalizacijom od 323 milijarde dolara, što ga čini sedmom najvrednijom tehnološkom kompanijom u SAD-u.

Ipak, daleko najveći rast prihoda zabeležio je Epl zahvaljujući rastu deonica od 81 posto. Godina pandemije donela je profit i Amazonu čija vrednost je porasla za dodatnih 710 milijardi dolara. Majkrosoft je prikupio dodatnih 480 milijardi dolara, dok se vrednost Alphabeta povećala za 268 milijardi, a Fejsbuka za 193 milijarde dolara.

Dobit tehnoloških kompanija jasno se ogleda i u redovima najbogatijih ljudi na svetu. Osnivač Amazona Džef Bezos je najbogatija osoba na svetu, a slede ga pomenuti direktor Tesle Ilon Mask i saosnivač Majkrosofta Bil Gejts. Izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg je na petom mestu, a u prvih deset su i Guglovi osnivači Leri Pejdž i Sergej Brin.

Izvor: B92

Tags
Back to top button