Uprkos slaboj profitabilnosti, banke će isplaćivati dividendu – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Uprkos slaboj profitabilnosti, banke će isplaćivati dividendu

Oporavak profitabilnosti banaka u evrozoni doći će tek 2022., objavila je juče Evropska centralna banka (ECB), ali je odvojeno sugerisala kako bi iduće godine mogla ukinuti zabranu isplata dividendi ako finansijsko stanje banaka to bude dopuštalo. Kako prenosi CNBC, u objavljenom pregledu finansijske stabilnosti ECB je naveo kako se već celu deceniju banke u evrozoni bore s niskom profitabilnošću kao nasleđem prethodne ekonomske krize iz 2008. godine koje je donelo niske kamatne stope i strožije regulatorne zahteve.

Devastirajući učinak

Međutim, kriza izazvana korona virusom dodatno je pogoršala stanje, a njene posledice osećaće se i u narednim mesecima.

„Profitabilnost banaka očekivano će ostati slaba“, izjavio je u saopštenju potpredsednik ECB-a Luis de Guindos. O razmerima devastirajućeg delovanja korona krize govori podatak da je, prema podacima ECB-a, u junu prošle godine prinos na kapital (ROE) banaka u evrozoni iznosio oko 6 posto. Analitičari očekuju da će ROE ove godine pasti na 1,7 posto, da bi se iduće povećao na 3,1 posto, a 2022. na 5 posto. Drugim rečima, tek za dve godine profitabilnost će se približno vratiti na predpandemijske nivoe.

Međutim, ECB je u izveštaju naveo kako će predviđanja profitabinosti verovatno biti revidirana nadole s obzirom na trenutno povećanje broja zaraženih i novim merama zatvaranja ekonomskih aktivnosti koje uvode evropske države, ali i nesigurnošću kada će vakcina biti dostupna većem delu stanovništva.

Produžena slaba profitabilnost banaka negativno će uticati na kapacitet banaka da kreditnim plasmanima podrže realnu ekonomiju, upozorio je ECB, uprkos očekivanju da će kamatne stope ostati niske duže vremensko razdoblje.

Još jedan problem izvire i iz mogućih gubitaka po kreditima, posebno ako vlade povuku mere za olakšavanje položaja dužnika, poput moratorijuma na otplatu, pre nego se ekonomijau potpunosti oporavi. U pesimističnom scenariju ECB predviđa da će se banke suočiti s lošim kreditima od 1,4 biliona evra, daleko više nego tokom prošle krize. Kako je izjavio Luis de Guindos, moratorijumi i državne kreditne garancije produžili su vremensko razdoblje preslikavanja slabašne ekonomske rezultate u gubitke po kreditima.

Očuvanje kapitala

Uprkos tome, potpredsednik ECB-ovog odbora za superviziju Yves Mersch izjavio je Financial Timesu kako će banke u evrozoni već iduće godine moći opet isplaćivati dividende deoničarima ako uvere regulatore da su dovoljno finansijski snažne za preživljavanje ekonomskog i finansijskog pada koji je donela kriza izazvana korona virusom.

ECB je u septembru zabranila bankama isplatu dividendi kako bi očuvale 30 milijardi evra kapitala. Međutim, bankarski lobi već mesecima traži da se ta zabrana za snažnije banke ukine. Mersch smatra kako bi iz pravnih razloga ECB-u bilo teško takvu zabranu produžiti i na 2021. godinu. K tome, države izvan evrozone, poput Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske i Švajcarske signalizirale su da će iduće godine dopustiti isplatu dividendi.

S druge strane, američka centralna banka FED za sada ne spominje mogućnost ukidanja zabrane. Očekuje se da zvanična odluka o tome neće biti doneta pre objave novih ekonomskih predviđanja za evrozonu, najavljenih za 10. decembra. Međutim, Carolyn Rogers, generalna sekretarka Baselskog odbora za superviziju banaka, izjavila je nedavno da isplate trebaju biti zaustavljene sve dok dugoročni ekonomski i finansijski uticaj pandemije ne bude jasan.

Izvor: Poslovni.hr

Tags
Back to top button