Hrvatska zvanično u recesiji: BDP pao za 10 procenata – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Hrvatska zvanično u recesiji: BDP pao za 10 procenata

Hrvatska ekonomija pala je u trećem tromesečju 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je ponajviše posledica pada potrošnje građana, no pad je manji u odnosu na rekordnih 15 posto u prethodnom kvartalu.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu pao 10 posto na godišnjem nivou.

Pad je nešto manji od očekivanja analitičara. Sedam analitičara, koji su učestvovali u anketi Hine, u proseku su očekivali pad BDP-a za 10,4 posto, a njihove procene pada kretale su se u rasponu od 9,5 do 11 posto.

To je drugo tromesečje zaredom kako je ekonomija pala na godišnjem nivou, što znači da je uronilo u prvu recesiju od 2014. godine.

Ipak, pad u trećem tromesečju manji je nego u drugom, kada je ekonomoja zbog restriktivnih mera usmerenih na suzbijanje korona virusa, potonula rekordnih, prema revidiranim podacima, 15,4 posto.

Realni pad BDP-a od 10 posto drugi je najveći realni pad od 1995. godine, kada se počela sprovoditi tromesečna procena BDP-a, navodi se u izveštaju DZS-a.

Tags
Back to top button