Nema oprosta poreza iz prošlosti, a o budućnosti može da se razgovara – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Nema oprosta poreza iz prošlosti, a o budućnosti može da se razgovara

Siniša Mali, ministar finansija, rekao je da se najveći broj frilensera organizovao da budu preduzetnici, koji plaćaju 10 odsto poreza.

– Kad sam primila prve pare iz inostranstva 2005, moja mama, koja je knjigovođa, savetovala mi je da prijavim porez. U Poreskoj upravi su mi rekli da toga nema u zakonu i da ne mogu da podnesem prijavu. Da su me uputili, plaćala bih redovno i ne bih bila u problemu. Nemam desetine hiljada evra da platim porez za pet godina. Nisu potrošene na letovanja na Baliju i luksuz, već na život, račune, školske knjige, maturske haljine, zubara, lekove… Mogli bi svakoga od nas da zaduže i sa milion evra, svejedno je. Nemamo – ovim rečima je čitateljka na sajtu „Politike” komentarisala odluku Poreske uprave da naplati poreze i doprinose za proteklih pet godina svim fizičkim licima koja imaju prihode iz inostranstva i slab odziv frilensera da podnesu poreske prijave.

Slobodnjacima je prihvatljivo da plate 10 odsto poreza bez kamata i ništa više od toga. Mnogi od njih smatraju da je rešenje u kompromisu jer, ukoliko oni otvore račune u drugim zemljama i pobegnu u poreske rajeve, naša država će ostati bez miliona evra deviznog priliva.

Međutim, Siniša Mali, ministar finansija, jasan je – „oprosta duga nema, a o budućnosti može da se razgovara”.

– Poreska uprava je bila veoma fer i korektna i najavila kontrolu poreza za frilensere. Očekujem od njih da izmire svoje obaveze, kao i 2,2 miliona zaposlenih u Srbiji, koji plaćaju poreze. Dobio sam inicijativu od frilensera. To će pogledati moje stručne službe i u jednom trenutku ćemo sesti i razgovarati. Ali to nema nikakve veze sa onim što se dešavalo u prošlosti – rekao je Mali gostujući nedavno u jednoj televizijskoj emisiji i naglasio da retroaktivno nemaju šta da razgovaraju, a za budućnost će se uvek naći neko rešenje.

Prema njegovim rečima, može da se razgovara da li zakoni mogu da se menjaju, uz napomenu da su ovo zakoni iz 2001. i 2003, navodi Politika.

– Svako je bio svestan svojih poreskih obaveza. Samo očekujem da oni tu svoju poresku obavezu prema svojoj državi i građanima ispune – rekao je ministar finansija i dodao da veliki broj frilensera plaća porez. Najveći broj njih se organizovao da budu preduzetnici, koji plaćaju 10 odsto poreza.

Međutim, Udruženje radnika na internetu tvrdi da nije tačno da je većina frilensera platila poreze i doprinose. Pozivaju se na saopštenje Poreske uprave, u kome je navedeno da 99,7 odsto fizičkih lica čije je račune uprava proveravala nije platilo porez.

– Preduzetnici registrovani kao paušalci plaćaju poreze i doprinose u zavisnosti od delatnosti i lokacije, od 100 do više od 300 evra. Koliko god da zarađuju, ovaj iznos je fiksan – navodi udruženje u saopštenju.

Udruženje tvrdi da nije tačno da je Poreska uprava na vreme upozorila radnike na internetu da izmire svoje obaveze. Podsećaju da je saopštenjem iz oktobra pozvala fizička lica da podnesu poreske prijave i plate porez na prilive iz inostranstva. U kontrolu deviznih računa je krenula još juna meseca i već donela poreska rešenja.

Tags
Back to top button