Korona odnela 28.000 milijardi dolara svetskog BDP-a – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Korona odnela 28.000 milijardi dolara svetskog BDP-a

Ovogodišnji podaci o globalnom proizvodu podsećaće na Veliku depresiju iz 1930-ih, smatra Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je upozorio na zajedničkoj godišnjoj konferenciji sa Svetskom bankom ove nedelje da je svet u opasnosti od velikog pada ulaganja, trgovine i broja radnih mesta.

Ekonomski ekspert MMF-a, Gita Gopinat, rekla je na konferenciji da se „procenjuje da će kumulativni gubitak proizvodnje, u odnosu na putanju projektovanu put pre pandemije, porasti sa 11 biliona dolara u periodu 2020/21. godine na 28 biliona dolara tokom 2020/25. godine, što predstavlja ozbiljnu prepreku za poboljšanje prosečnog životnog standarda u svim grupama zemalja“.

MMF je pohvalio centralne banke širom sveta zbog stimulativnih programa koji su ublažili negativan uticaj Kovida-19 na svetsku ekonomiju, ali je upozorio da bi prerano ukikadnje tih paketa podrške moglo da se pokaže pogubnim po napore za privredni oporavak.

Gopinat je navela, kako prenosi RT, da je značajna globalna fiskalna podrška od blizu 12 biliona dolara, uz obimno snižavanje kamata, ubrizgavanje likvidnosti i kupovinu dužničkih hartija od strane centralnih banaka, pomoglo da se sačuvaju životi i obezbede potrepštine za život i spreči finansijska katastrofa“.

Ona je preporučila da se „u meri u kojoj je to moguće, politike moraju agresivno usredsrediti na ograničavanje hronične ekonomske štete od ove krize“.

Prema MMF-u, većina ekonomija će trpeti trajnu štetu u pogledu potencijala snabdevanja, kao rezultat ožiljaka od duboke recesije ove godine.

Svetska banka je upozorila da bi do 20 miliona ljudi u svetu moglo da bude gurnuto u ekstremno siromaštvo do 2021. godine.

Tags
Back to top button