Norveški fond zaradio 44 milijarde dolara u trećem kvartalu 2020. – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Norveški fond zaradio 44 milijarde dolara u trećem kvartalu 2020.

Norveški stabilizacioni fond objavio je u četvrtak da je u trećem kvartalu zaradio 412 milijardi norveških kruna (44,31 milijardu dolara), ponajviše zahvaljujući jačanju deonica američkih tehnoloških kompanija u korona krizi.

Tehnološki sektor među retkim je industrijama koje su profitirale od mera zatvaranja, uvedenih radi suzbijanja širenja pandemije, budući da su mnogi ljudi bili primorani da rade od kuće i kupuju putem interneta, podseća Rojters.

„Na finansijska tržišta i dalje utiče neizvesnost povezana sa korona virusom. uprkos tome, povrat od ulaganja na tržištu deonica bio je dobar, najpre zahvaljujući snažnom rastu tehnološkog sektora u SAD-u”, rekao je čelnik fonda Nicolai Tangen u saopštenju.

Norveški stabilizacioni fond vlasnik je udela u približno 9.200 kompanija u svetu, odnosno 1,5 odsto svih izlistanih deonica, a ulaže i u obveznice i u nekretnine.

U avgustu su bili objavili da očekuju dalja previranja na finansijskim tržištima budući da se svet i dalje bori s pandemijom Covida-19, s tim da i dalje ostaje neizvesno kakve će biti ukupne posledice u realnoj ekonomiji.

„Takva ocena i dalje stoji, sada još i više, s obzirom na nedavni dolazak drugog talasa… Niko ne očekuje da će to definitivno završiti”, rekao je zamenik čelnika fonda Trond Grande u četvrtak Rojtersu.

„Pripremamo se za mogućnost da će pandemija potrajati… pa i u idućoj godini”.

Grande ipak uočava blagi raskorak između realne ekonomije i finansijskih tržišta koje su podsticajima poduprle vlade i centralne banke.

„Ne možemo jasno proceniti što to znači za određene sektore, hoćemo li nastaviti da putujemo kao do sada ili ćemo promeniti svoje navike”, rekao je.

Uprkos previranjima fond je u razdoblju od jula do oktobra ostvario pozitivan prinos od 4,3 odsto, najpre zahvaljujući 5,7-postotnom prinosu po deoničkom portfoliju , koji čini 70,7 odsto ukupnog portfolija fonda.

Utemeljen 1996., najveći svetski fond upravlja imovinom ukupne vrednosti 1.160 milijardi dolara. To znači da je svakoj građanki i građaninu Norveške, uključujući decu, obezbedio približno 217.000 dolara.

Tags
Back to top button