Evo kojih osam navika stvaraju uspešne lidere – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Evo kojih osam navika stvaraju uspešne lidere

Izrazito uspešni lideri znaju da je uspeh proces koji treba negovati kroz duži period vremena.

Kako biste se izdvojili kao lider, trebalo bi da usvojite navike uspešnih vođa koje podupiru vaš uspeh i dobar ugled, a koje donosi portal entrepreneur.com. Kada vam navike postanu deo rutine, spremni ste da postanete izuzetan vođa, a na putu ka uspehu možete pomoći i ostalima, piše portal Manager.ba.

Čitajte svaki dan

Uspešni lideri svesni su važnosti navike svakodnevnog čitanja. Čitanje nas čini pametnijima, poboljšava mentalnu jasnoću, smanjuje stres, poboljšava opšte znanje, obogaćuje rečnik, poboljšava pamćenje, aktivira umeće rasuđivanja, poboljšava fokus i koncentraciju. Čitanje je aktivnost koja vas istovremeno opušta i stimuliše. Kako biste bili dobar vođa morate uvek biti spremni da učite, a čitanje je odličan put.

Fokusirajte se na izazovne zadatke

Izuzetne vođe ne beže od izazova jer im oni donose sve više samopouzdanja. Izazovi ne samo da poboljšavaju vaše veštine i znanje, oni vam pomažu da izgradite veru u sebe da možete postići ciljeve koje ste sebi zadali.

Ne možete postati izuzetan vođa ako vozite na auto-pilotu. Umesto toga morate stvoriti naviku da se koncentrišete na izazovne zadatke koji će vas i vaš tim dovesti na najviše nivoe.

Neka vam zdravlje bude prioritet

Velike vođe imaju naviku da se brinu o sebi na četiri nivoa: fizičkom, emocionalnom, mentalnom i duhovnom. Znaju da je opšte fizičko zdravlje temelj zahvaljujući kome mogu napredovati i ostali segmenti. Zato vam treba preći u naviku redovno vežbanje, pravilna ishrana, dovoljno spavanja, kao i uzimanje dodataka ishrani koji vam omogućavaju usredsređenost, energiju i izdržljivost tokom celog dana.

Učite od ljudi kojima se divite

Izuzetne vođe često teže da postignu i previše i vrlo su kritični prema sebi kada greše. Kako bi izbegli te zamke, uspešne vođe nastoje da imaju nadređene ili druge ljude kojima se dive i s kojima se mogu konzultovati kada zatreba. To pomaže smanjenju panike u slučajevima stresa, jer savet osobe kojoj se divite pomaže da povratite pribranost. Reč je o konceptu koji podrazumeva da je svim vođama potreban vođa.

Isplanirajte sledeći dan veče pre

Ključna odlika uspešnih je planiranje sledećeg dana veče pre. To pojašnjava širu sliku, donosi jasnoću u vezi planova i organizovanost.

Imajte na umu ciljeve

Briljantni lideri razbijaju status quo. Znaju da rast i značajne promene mogu doći samo iz nečeg nepoznatog, hrabrog i novog. Lični i kreativni razvoj ne mogu se roditi iz udobnosti. Promene nas plaše jer mogu doneti propast. Zato neka vam uđe u naviku izaći iz kolotečine i preduzeti neke rizike.

Tags
Back to top button