Korona na berzi “pomela” dve velike srpske kompanije i banku – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZEKOMPANIJESVE VESTI

Korona na berzi “pomela” dve velike srpske kompanije i banku

“U prvih osam meseci domaće tržište kapitala zabeležilo je veliki pad vrednosti od 13,5 odsto mereno indeksom Belex15, što je pre svega posledica izbijanja svetske pandemije, kao i činjenice da Beogradska berza nije ispratila trend oporavka svetskih tržišta kapitala”, kaže za Nova.rs berzanski analitičar i glavni broker u Momentum Securities Nenad Gujaničić.

Posebno su loše prošle kompanije “Energoprojekt” i NIS, kao i Komercijalna banka.

Od “najgoreg dana za svetske berze od Crnog ponedeljka” u martu, do rekordnog oporavka na njujorškoj berzi u avgustu, koronavirus je “projurio” kroz globalna tržišta akcija – ali su se ona u međuvremenu oporavila, na čelu sa Vol Stritom.

Beogradska berza, međutim, još kaska za globalnim berzama, a presek stanja brokerske kuće “Momentum Securities” zaključno sa avgustom pruža nam uvid u to koje kompanije su dobitnici i gubitnici sezone zima – leto ove “korona godine”.

Prema analizi “Momentuma”, na čelu liste najtrgovanijih akcija je ona Naftne industrije Srbije (NIIS), koja je zabeležila promet od 594,1 milion dinara, uz veliki pad cene od 22,6 odsto.

“Pad cene akcije desio se usled oštrog pada cene sirove nafte koji je ovu kompaniju odveo u dubok gubitak”, kaže za Nova.rs Nenad Gujaničić.

“Akcije Komercijalne banke (KMBN) pale su 21,4 odsto uz solidan promet od 492,5 miliona dinara. Ovaj pad usledio je nakon okončanja privatizacionog postupka i razočaranosti investitora postignutom cenom, a još više činjenicom da je novi većinski vlasnik oberučke prihvatio zakonsku mogućnost da ponudu za preuzimanje ne uputi i manjinskim akcionarima”, objašnjava Gujaničić.

Dodaje da se akcijama Metalca (MTLC) trgovalo se u obimu od 292,5 miliona dinara uz blagi pad cene od 3,9 odsto na 3.900 dinara, i da je ta kompanija zadržala relativno stabilno poslovanje, ukoliko se zanemare negativne kursne razlike sa ruskog tržišta.

“Gubitnike u 2020. je predvodio Energoprojekt holding (ENHL) koji je pao 37,3 odsto na 420 dinara. Ova akcija je pala 72 odsto u odnosu na cenu po kojoj je ‘Napred’ preuzeo kompaniju što najbolje odslikava bespomoćnost portfeljnih investitora i nebrigu države da bilo šta učini za sopstvenih 33,6 odsto akcija. Od prometnijih akcija, na listi gubitnika slede spomenuti NIS i Komercijalna banka”, rekao je Nenad Gujaničić.

“Retke dobitnike među prometnijim akcijama predvodio je ‘Philip Morris’ (DINNPB) koji je skočio 17,4 odsto na 6.000 dinara, usled nastavka trenda dobrog poslovanja i sprovođenje odlične dividendne politike. Impol Seval (IMPL) je ojačao 11 odsto na 3.700 dinara, ali je veliko pitanje koliko se ovaj trend može održati nakon zabeleženog gubitka u prvih šest meseci. Ovo je jedina akcija iz korpe indeksa Belex15 koja je period januar-avgust završila sa pozitivnom promenom”, kaže Gujaničić.

Tags
Back to top button