Kristin Lagard iznela novu ekonomsku prognozu: Apel zemljama evrozone da povećaju javnu potrošnju i investicije – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINTERVJUISVE VESTI

Kristin Lagard iznela novu ekonomsku prognozu: Apel zemljama evrozone da povećaju javnu potrošnju i investicije

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard danas je izjavila da ne može biti opuštanja u borbi za oporavak od ekonomskih posledica pandemije COVID-19, i pozvala vlade zemalja evrozone da napore ECB u tom smislu podrže fiskalnom potrošnjom.

I pored oporavka evrozone od teških ekonomskih posledica karantinskih mera uvedenih zbog pandemije, Lagardova je, u govoru tokom sastanka predsednika centralnih banaka arapskih zemalja, rekla da je taj oporavak neujednačen i neizvestan, budući da se nekoliko država bori protiv ponovnog porasta broja novih slučajeva zaraze, navodi londonski “Gardijan”.

Ona je takođe istakla da ECB ostaje spremna da prilagodi sve svoje instrumente kako bi grupi od 19 zemalja koje čine evrozonu pomogla da prevaziđu sadašnju krizu.

Ona je ponovila da vlade tih zemalja treba da doprinesu tim naporima javnom potrošnjom i investicijama.

“Nastavak ekspanzione fiskalne politike ključan je za izbegavanje prekomernog gubitka radnih mesta i za podršku prihodima domaćinstava do značajnijeg jačanja ekonomskog oporavka”, rekla je Lagard.

Ona je pozvala vlade zemalja zone evra da brzo usaglase preostale detalje sporazuma o 750 milijardi evra vrednom fondu Evropske unije za ekonomski oporavak od pandemije kako bi sredstva iz tog fonda mogla da počnu da pristižu kada je i planirano, od januara naredne godine.

Tags
Back to top button