CBCG: Potražnja za kreditima pala i do 50 odsto – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIBANKEINOSTRANE BANKEKreditiSVE VESTI

CBCG: Potražnja za kreditima pala i do 50 odsto

Pad tražnje za kreditima u crnogorskim bankama od početka krize izazvane epidemijom virusa korona opao je za 35 odsto, dok su pojedine sistemske banke zabeležile pad od preko 50 odsto, kazala je viceguvernerka Centralna banke Crne Gore (CBCG) Zorica Kalezić.

Kalezić je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) saopštila da su crnogorske banke, u periodu od početka krize 1. marta do 20. jula pravna i fizička lica podržala u iznosu od gotovo 300 miliona evra kredita za 14.000 klijenata.

To je, kaže Kalezić, pad od gotovo 35 odsto u odnosu na prošlu godinu.

”Moramo biti i objektivni da je u istom periodu došlo do izuzetno značajnog pada tražnje za kreditima. Prema anketi koju smo sproveli sa bankama u Crnoj Gori, taj pad tražnje iznosi upravo nekih 35 odsto. Neke sistemske banke su zabeležile pad tražnje za kreditima preko 50 odsto”, rekla je Kalezić.

Pad tražnje se posebno beleži kad su u pitanju keš krediti, zatim stambeni, kao i krediti za pripremu turističlke sezone.

”Susrećemo se sa velikim padom tražnje, neizvesnost je, ljudi ne znaju hoće li imati iste novčane tokove, ali ono za čime banke posežu je restrukturiranje kredita. Banke su u vrlo bliskom kontaktu sa svojim klijentima, prate promene njihovih novčanih tokova i do sada imamo 75 miliona restrukturiranih kredita”, kazala je Kalezić.

Crna Gora, kaže ona, nije ostvro u smislu načina na koji različiti pripadnici tržišta reaguju.

”Recimo, u Australiji je došlo do pada kredita za preko 80 odsto u nekim kategorijama, slično je i u Velikoj Britaniji. Ovo je specifična kriza. Mi smo ohrabrili banke da nastave sa kreditiranjem, ali ne na uštrb kvaliteta, jer ne želimo da se desi da završimo sa kontaminiranim bilansima banaka, pošto u tom slučaju proces oporavka traje jako dugo”, istakla je Kalezić.

Govoreći o četvrtom setu mera vrhovne monetarne institucije, Kalezić je rekla da je njihov cilj podrška održavanju likvidnosti i solventnosti prioritetnih sektora koji su najviše pogođeni efektima pandemije kovid-19.

U pitanju su, kako je kazala, sektori turizma i poljoprivrede.

”U okviru jednogodišnjeg moratorijuma koji smo odobrili kao pravo klijenata, a koje će trajati od 31. avgusta ove, do 31. avgusta naredne godine, oni koji se mogu prijaviti su klijenti koji imaju kredite u okviru sektora pružanja usluga smeštaja i ishrane, pripreme turističke sezone i poljoprivrede, šumarstva i ribarstva”, rekla je Kalezić.

CBCG je merama, kako kaže, nastojala da obezbedi likvidnost i raspoloživi dohodak, kako fizičkim, tako i pravnim licima.

”Cilj je bio da se fokusiramo na onaj deo pravnih i fizičkih lica, koji su proverljivo direktno pogođeni efektima Kovida-19, u smislu smanjenja njihovih novčanih tokova, smanjenja zarada i gubitka posla”, rekla je Kalezić.

Podseća da je CBCG pozvala banke da što je moguće više podrže kako privredu, tako i fizičkih lica, u cilju izdašnijeg finansiranja, to jest odobravanja kredita.

Tags
Back to top button