ECB će podržavati ekonomiju do kraja korona krize – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

ECB će podržavati ekonomiju do kraja korona krize

Evropska centralna banka objavila je da je spremna da podržava likvidnost u evrozoni sve dok ne bude sigurna da je korona kriza završila, a Kristine Lagard je poručila vladama da moraju pomoći u podršci oporavku.

Ekonomska aktivnost u evrozoni stabilizovala se proteklih nedelja zahvaljujući popuštanju mera karantina, ali neizvesnost u pogledu brzine i razmera oporavka i dalje je velika, poručila je Lagard sa online konferencije nakon redovne sednice ECB-a.

Upravno veće ECB-a zadržalo je ključne kamatne stope na važećem nivou, uključujući kamatnu stopu na glavne operacije refinansiranja od nula procenata i negativnu kamatnu stopu na depozite od 0,5 odsto.

ECB je na prethodnoj sednici pojačala podršku ekonomiji u korona krizi, pojačavši likvidnost kroz udvostručenu vrednost posebnog programa kupovine obveznica (PEPP), na 1.350 milijardi evra.

Lagard je danas kazala da je do kraja juna ECB otkupila obveznice za više od 360 milijardi evra.

“PEPP je efikasan, primeren i funkcionalan. Nismo razmatrali nikakve izmene u vezi sa tim programom”, izjavila je Lagard.

“U osvrtu na inflaciju, kazala je da je temeljna inflacija prigušena zbog nižih cena energenata. Pritisci na cene trebali bi ostati vrlo prigušeni zbog oštrog pada BDP-a i povezane izraženije slabosti u ekonomiji”, dodala je ona.

“ECB je uvela vanredne mere kako bi ublažila ekonomske štete izazvane pandemijom, ali vlade moraju pomoći fiskalnim merama”, naglasila je čelnica ECB-a.

Osvrnula se i na predlog Evropske komisije o 750 milijardi evra vrednom fondu za oporavak EU od korona krize.

“Važno je da evropski čelnici brzo postignu dogovor o ambicioznom paketu“, poručila je Lagard.

Tags
Back to top button