Neizvesnost u Americi i dalje koleba investitore širom sveta – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Neizvesnost u Americi i dalje koleba investitore širom sveta

Na azijskim berzama su danas cene akcija porasle, kao i na Vol stritu dan pre, ali se trguje nesigurno zbog nejasnih poruka iz Bele kuće o trgovinskom sporazumu između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je jutros oko 7:00 sati u plusu 0,6 odsto. Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,9 odsto, dok su cene akcija u Australiji, Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,9 odsto, prenosi Seebiz.

Na samom početku trgovanja ti indeksi su bili u minusu jer su ulagače zabrinuli odgovori Petera Navaroa, savetnika u Beloj kući, u intervjuu Fox Newsu, koji su naveli na zaključak da postoje problemi u vezi sa sprovođenjem trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine. No, kasnije je Navaro kazao da su njegove izjave izvučene iz konteksta, a intervenisao je i predsednik SAD-a Donald Tramp i poručio da je trgovinski dogovor na snazi.

Zahvaljujući tome, tržišta su se oporavila, pa prate jučerašnji rast na Vol Stritu.

Američko tržište je optimistično ušlo u novu nedelju, a tehnološki sektor je bio predvodnik rasta. Dau Džouns je porastao 153,50 bodova, ili 0,6 odsto, na kraju nakon 26.024,96. Nasdak Composite skočio je 1,1 odsto na rekordnih 10.056,47 bodova. S&P 500 trgovinu je završio sa 0,7 odsto rasta, na 3.117,86, prenosi Seebiz.

Akcije Epla skočile su više od dva odsto i dosegle su rekordne vrednosti nakon što je kompanija imala veliku najavu na svojoj godišnjoj WorldWide Developers Conference. Tehnološki gigant predstavio je najnoviju verziju iOS-a, njegov mobilni operativni sistem. Epl je takođe rekao da njegovi novi Mak računari više neće koristiti Intelove čipove.

Majkrosoft se popeo više od dva odsto i bio zaslužan za rast Dau Džounsa. Amazon je napredovao 1,5 odsto. Netflks je dobio 2,6 odsto. Fejsbuk je bio u blagom plusu.

Tags
Back to top button