Analiza: Građani ne veruju fejsbukovoj kriptovaluti – Bankar.rs
ANALIZEKRIPTOVALUTESVE VESTI

Analiza: Građani ne veruju fejsbukovoj kriptovaluti

Više uporednih istraživanja u SAD, Velikoj Britaniji i Nemačkoj, čiji su rezultati objavljeni u proteklih nekoliko dana, ukazuju na izrazito nepoverenje javnog mnjenja prema Fejsbukovoj libri. Iz odgovora se može zaključiti da je osnovni uzrok preovlađujućeg negativnog stava prema novoj kriptovaluti koja je uzburkala finansijske institucije i velike investitore u negativnom stavu „običnih“ građana prema poslovnoj politici Fejsbuka i posebno prema načinu na koji tretira lične podatke korisnika te društvene mreže.

Samo 2% Amerikanaca veruje Fejsbukovoj libri više nego vodećoj klriptovaluti bitkoin (BTC), pokazuje nedavno istraživanje kompanije CivicScience. Istraživanje koje je obuhvatilo oko 1.800 odraslih Amerikanaca sprovedeno je sa ciljem da se utvrde stavovi javnosti prema novoj kriptovaliti libra, čije lansiranje je najavio Mark Zakerberg, predsednik kompanije Fejsbuk.

Prema rezultatima istraživanja, najmanje 40% ispitanika je tvrdilo da veruju manje u libru nego u bitkoin i druge kriptovalute kao što su iter (ETH) i XRP, 35% anketiranih je naglasilo da veruju u libru mnogo manje nego u bitkoin, njih 5% je odgovorilo da veruje u libru i bitkoin otprilike isto, dok ostali nisu bili sigurni u vezi sa tim pitanjem. Takođe, 86% Amerikanaca uopšte nije zainteresovano za Fejsbukovu libru i njen kripto novčanik Calibra, dok samo 5% ispitanika tvrdi da su zainteresovani za Fejsbukov kripto projekat.

U istraživanju se navodi da su stavovi Amerikanaca prema libri u velikoj meri odraz kritičkog odnosa prema Fejsbukovoj poslovnoj politici generalno, a posebno nedstatka poverenja u to na koji način ova kompanija tretira lične podatke korisnika. Naime, istraživanje je pokazalo da svega 2% građana SAD ima poverenja u Fejsbuk da ne zloupotrebljava lične podatke građana kojima raspolaže.

Gotovo u isto vreme i na istu temu anketu je sproveo i Vajber, među građanima SAD i Velike Britanije. Ovo istraživanje je pokazalo da 49% ispitanika u ove dve države ne veruje Fejsbukovoj libri, a razlozi koje navode su slični kao i u prethodnom istraživanju.

Libri nisu naklonjeni ni stanovnici Nemačke. Nemačka finansijska asocijacija „Bürgerbewegung Finanzwende“ je takođe prošle nedelje objavila rezultate svoje ankete, koji pokazuju da lansiranje libre podržava samo 12% Nemaca, dok su ostali izrazito protiv ili u najmanju ruku vrlo skeptični.

Izvor: BiF

Tags
Back to top button