Vaša ličnost, pored veština, utiče na to da li ćete dobiti posao ili ne – Bankar.rs
SVE VESTI

Vaša ličnost, pored veština, utiče na to da li ćete dobiti posao ili ne

Kada se sledeći put budete spremali za intervju za posao, trebalo bi da pazite na to da “vreme” provedete bruseći svoju ličnost a ne samo svoje veštine.

To je savet novog zajedničkog izveštaja američkog poslovnog savetovanja portala “TopInterview” i platforme za traženje posla “Resume-Library”, koje je rangiralo ličnost među prva tri faktora koje većina poslodavaca traži u novim zaposlenima.

Uz veštine i iskustvo, ličnost se pojavila kao najvažnija u 70 odsto procesa odlučivanja, daleko ispred obrazovanja (18 odsto).

Poverenje se pojavilo kao jedna od najpoželjnijih osobina ličnosti među potencijalnim kandidatima za posao, navodi se u 200 anketiranih stručnjaka za zapošljavanje i ljudske resurse. S druge strane,arogancija se svrstala među najmanje poželjne.

Stručnjak za karijeru “TopAnterviewa” Amanda Augustine rekla je da su rezultati odražavali rastući naglasak, kako poslodavaca tako i radnika na njihovo radno okruženje.

“Današnji menadžeri zapošljavanja imaju zadatak da procene da li će se kandidat uklopiti u poslovnu kulturu kompanije, a to određivanje prvenstveno se temelji na ponašanju kandidata tokom intervjua”, navela je Augustine i dodala da je “tanka granica između samopouzdanja i arogancije”. Kako kaže, pri ostavljanju prvog utiska je sve – “nečija ličnost može osvojiti ili uprskati razgovor”.

Kao najmanje poželjne osobine na razgovoru za posao izdvajaju:arogancija, neiskrenost, polaganje prava na nešto, nepouzdanost, zatvorenost, jednoumlje. Dok su najpoželjnije: samopouzdanje, autentičnost, poštenje, pouzdanost, samodisciplina.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button