Domaći privrednici otkrivaju za Bankar.rs koje su mere pomoći države koristili zbog korona-krize – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Domaći privrednici otkrivaju za Bankar.rs koje su mere pomoći države koristili zbog korona-krize

Domaći privrednici kažu da je situacija izazvana koronavirusom i te kako pogodila domaću privredu, te za Bankar.rs otkrivaju jesu li i koje su mere državne pomoći koristili ne bi li lakše prebrodili tu situaciju. 
Radoslav Veselinović, vlasnik Galeb grupe, kaže da je ta kompanija iskoristila pomoć države u vidu isplate tri minimalne zarade za zaposlene.
“Iskoristili smo program države 300 evra po zaposlenom, odnosno tri minimalne plate, a drugo ništa nismo”, kaže nam Veselinović.
Ističe da, uprkos smanjenom obimu posla, zaposlene nisu otpuštali.
“Nismo nijednog radnika otpustili iako imamo oko 20 odsto pad prihoda. Zato sada planirammo nove korake kako bismo pokušali sve i na dalje da ih zadržimo. Očekujemo da će ova situacija potrajati s obzirom na zatvaranje granica, i to sigurno još nekoliko meseci do godinu dana i verujem da će se nastaviti otežano poslovanje. No, kako je zaista teško doći do dobrih radnika, mi naše želimo da zadržimo”, naglasio je Veselinović za Bankar.rs.
Tomislav Momirović, direktor kompanije Mona Hoteli kaže da su oni takođe iskoristili mogućnost isplate po tri minimalne zarade od strane države.
“Jedino smo tu vrstu podrške za hotele koristili, minimalac za radnike. Bili smo prinuđeni na taj korak kako bismo sačuvali radna mesta jer posla realno nema. Hotelskoj industriji se zbog ove krize nije smanjio, već je bukvalno stao”, naglasio je Momirović za Bankar.rs.
I vlasnik ITM Grupe, Toplica Spasojević, otkriva da je njegova kompanija takođe iskoristila pomoć države u vidu minimalca za zaposlene.
“Iako nismo bili u kategoriji najugroženijih kompanija, poput onih iz sektora saobraćaja i ugostiteljstva, jer smo mahom u prehrani i logistici što nije bilo strašno pogođeno, prijala je ta pomoć od države. Pre svega moralno, činjenica da znate da neko brine i razmišlja o vama. To je takođe poruka da će država nastaviti da dela i ako se kriza nastavi”, poručuje Spasojević za Bankar.rs.
Dodaje da njegovoj kompaniji nije potrebna velika pomoć, ali i da će se i oni naći u lošijoj situaciji s vremenom ukoliko im nastradaju partneri.
“Ako oni nastradaju i mi smo posle nadrljali”, zaključio je Spasojević.
Dragan Đurić, vlasnik Zekstre pohvalio je mere države za koje kaže da su i te kako značile domaćoj privredi.
“Mi smo koristili minimalac za zaposlene i preko toga smo doplaćivali zaposlenima do pune zarade i to nam mnogo znači, u pitanju je velika pomoć države. Nismo koristili kredite razvojnog fonda ali verujem da ćemo uskoro aplicirati za to. Generalno, sve firme su u velikim problemima, mnogo ljudi je otišlo s posla i mnogi se muče. No, čujem da se najavljuju i neke nove mere i to je pravi potez države koja je zaista pomogla da lakše prođemo kroz sve ovo”, zaključio je Đurić za Bankar.
Tags
Back to top button