Sektor osiguranja će zbog pandemije imati gubitke od 203 milijarde dolara – Bankar.rs
ANALIZEOSIGURANJESVE VESTI

Sektor osiguranja će zbog pandemije imati gubitke od 203 milijarde dolara

Sektor osiguranja u svetu će imati gubitke od 203 milijarde dolara 2020. godine zbog pandemije koronavirusa, ocenila je osiguravajuća Grupa Lojds iz Londona (Lloyd’s of London).

Taj trošak uključuje 107 milijradi nadoknada štete i 96 milijardi neostvarnih prihoda od investicija, navela je ta londonska osiguravajuća grupa u saopštenju.

Londonsko osiguravajuće društvo je navelo da je uticaj koronavirusa jednak uticaju velikih prirodnih katastrofa kao što je bio uragan Katrina u SAD 2005. godine ili uragani Harvi, Irma i Marija iz 2017.

“Sektor osiguranja u svetu plaća odštetu firmama i osobama pogođenim Kovidom-19, koristeći se velikim brojem različitih polisa”, objasnio je Džon Nil, generalni direktor Lojdsa iz Londona.

Sam Lojds, jedna od najstarijih institucija u londonskom poslovnom kvartu Siti koja potiče još iz 17. veka očekuje plaćanje naknada između tri i 4,3 milijardi dolara za svoje klijente u svetu.

Taj trošak za Lojds je sličan trošku koji je imao posle 11. septembra 2000. za terorističke napade u SAD, kada je iznos bio 4,7 milijardi dolara, ili za vreme uragana 2017. godine, kada je bio 4,8 milijardi dolara.

Taj iznos bi mogao da poraste ako se mere izolacije nastave više meseci, upozorava Lojds.

Osiguravajuće društvo navodi da je još teško proceniti tačan ekonomski i socijalni uticaj Kovida-19, obzirom na obim i kompleksnost šoka, ali očekuje da će ukupan trošak za sva osiguravajuća društva biti viši nego što je bio za te događaje.

Izvor: N1

Tags
Back to top button