Globalni fondovi sve više ulažu u kineske deonice – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Globalni fondovi sve više ulažu u kineske deonice

Globalni investicioni fondovi poslednjih meseci ulažu sve više kapitala u kineske deonice, a čini se da bi to mogla biti naznaka dugoročnijeg trenda.

“Otkrivamo kako mnogi strani menadžeri širom sveta (prenamenjuju) svoje udele u ovom previranju”, rekao je Todd Willits, voditelj EPFR-a, kompanije za praćenje protoka kapitala.

“Alokacije u Kinu nešto su što ljudi žele da uvećaju.”

Kako su američke deonice u aprilu  pale na najniže trogodišnje nivoe, pozicija kineskih deonica među više od 800 fondova dostigla je gotovo četvrtinu njihove gotovo dva triliona dolara vredne imovine pod upravljanjem, pokazuju podaci EPFR-a. To je oko 20% više nego prije godinu dana, a otprilike 17% više nego pre šest godina. Podaci obuhvataju sredstva koja raščlanjuju udele u devet kategorija deonica navedenih u kontinentalnoj Kini, Hong Kongu, Tajvanu, Sjedinjenim Državama i Singapuru.

Iako su se američke deonice u aprilu znatno oporavile, deonice u Kini držale su se relativno dobro. Shanghai Composite Index za sada je niži za 5,2% u dok je S&P 500 u istom razdoblju pao 11,1%.

Podaci EPFR-a pokazali su da su namenski kapitalni fondovi Kine zabeležili odliv poslednjih nedelja jer su mnogi fondovi prodati kako bi se zadovoljili zahtevi kupaca za gotovinom. Međutim, naznačujući da su odlivi privremeni, EPFR je rekao da sredstva uložena u nekoliko regija održavaju njihovu raspodelu u Kinu na štetu drugih tržišta kao način za postizanje ukupnih ciljeva povratka ulaganja.

Za investicione fondove koji su usmereni na deonice na tržištima u nastajanju na globalnom nivou prosečna alokacija u Kini je 34%, dok je za fondove koji ulažu u azijske deonice (osim Japana) na Kinu otpadalo 38%.

Tags
Back to top button