Fed ubizgava dodatnih 2.300 milijardi dolara u američku privredu – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Fed ubizgava dodatnih 2.300 milijardi dolara u američku privredu

Američka centralna banka najavila je da će obezbediti novih 2.300 milijardi dolara pomoći ekonomiji, posebno namenjenu preduzećima i lokalnim zajednicama koje su na udaru pandemije koronavirusa.

“Ta sredstva će pomoći domaćinstvima i poslodavcima svih kategorija, a lokalnim i regionalnim vlastima dati sredstva da obezbede ključnu pomoć u ovo doba pandemije”, navodi se u saopštenju.

Centralna banka će posebno dati novac preduzećima čija je aktivnost potpuno obustavljena zbog pandemije, kako bi “obezebedila da oporavak bude što je moguće intenzivniji kada do njega dođe”, istakao je predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel.

Jedna od glavnih mera će, kako se precizira, omogućiti da se obezbedi 600 milijardi dolara preduzećima koja zapošljavaju do 10.000 ljudi ili su u 2019. imala promet od 2,5 milijardi dolara.

Ovaj program će biti “promena za 40.000 srednjih preduzeća koja zapošljavaju 35 miliona Amerikanaca”, istakao je američki sekretar za finansije Stiven Mnučin.

Federalne rezerve su precizirale da će 600 milijardi dolara kredita na četiri godine biti rezervisano za preduzeća koja su dobro stajala finansijski pre krize.

Američka administracija nastoji da svim sredstvima spase radna mesta i obezbedi da preduzeća koja su na udaru krize, mogu da se brzo pokrenu nakon pandemije.

SAD prolaze kroz krizu koja se poredi sa Velikom depresijom iz 1929. godine. Samo prošle nedelje bez posla je ostalo 6,6 miliona ljudi.

Ovim paketom Federalnih rezervi dopunjuju se već odobrena pomoć preduzećima sa 500 ili manje zaposlenih, vredna 350 milijardi dolara, iz paketa koji je prošle sedmice usvojen i vredan je 2.200 milijardi dolara.

Tags
Back to top button