Fond za razvoj odobrio period mirovanja korisnicima kredita – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Fond za razvoj odobrio period mirovanja korisnicima kredita

Republički Fond za razvoj odobrio je svim korisnicima kredita Fonda koji su u redovnoj otplati i kojima anuiteti dospevaju u 2020. godini, period mirovanja dospelih obaveza do 30. septembra 2020. sa stanjem duga na dan 31. marta 2020, saopštila je Privredna komora Srbije.

Fond za razvoj preduzeo je neophodne mere kako bi u vanrednim okolnostima zbog epidemije koronavirusa, olakšao situaciju u kojoj se nalazi privreda.

Korisnicima kredita kojima su računi blokirani podnošenjem menica na naplatu, računi će biti deblokirani povlačenjem menica, pod uslovom da je blokada primenjena za anuitete dospele u 2020. i to samo od strane Fonda.

U periodu mirovanja neće biti sprovođena prinudna naplata potraživanja, redovne i zatezne kamate, kao i sva dospeća prestaju da se obračunavaju od 31. marta do 30. septembra 2020.

Period mirovanja u skladu sa ovim program odnosi se na kredite iz sredstava Fonda za razvoj i na kredite po komisionim poslovima Fonda iz sredstava Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Nakon isteka perioda mirovanja, Fond će po ovim kreditima napraviti novi amortizacioni plan, tako što će anuitete koji su mirovali do 30. septembra rasporediti na preostale anuitete iz postojeceg amortizacionog plana.

Datum poslednjeg anuiteta po zaključenim ugovorima ostaje nepromenjen.

Korisnicima kredita kojima poslednji anuitet kredita dospeva na naplatu u periodu mirovanja, pomera se dospeće na 31.12.2020.

U slučaju da je kredit obezbeđen garancijom banke, dospeće poslednjeg anuiteta pomera se na 31.12.2020. ukoliko korisnici kredita obezbede produženje važenja garancije do 31.12.2021.

Nova garancija ili aneks postojeće garancije sa navedenim novim dospećem mora biti dostavljena Fondu najkasnije 15 dana pre datuma dospeća garancije, a u suprotnom će, u slučaju neplaćanja obaveza, Fond o dospeću aktivirati postojeću garanciju, navodi se u saopštenju.

Korisnici kredita koji su u redovnoj otplati, a anuiteti im dospevaju u 2020. i ne žele da koriste mirovanje dospelih obaveza, izjavu o redovnom obračunu anuiteta moraju dostaviti na mejl [email protected], najkasnije do 15. aprila 2020, naglašeno je u saopštenju PKS.

Izvor: N1

Tags
Back to top button