Ljajić: U prvih pet meseci manji devizni priliv od 220 do 250 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Ljajić: U prvih pet meseci manji devizni priliv od 220 do 250 miliona evra

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas, govoreći o šteti u turizmu zbog situacije sa korona virusom, da će prema nekim procenama u prvih pet meseci devizni priliv biti manji između 220 i 250 miliona evra.

Ljajić je rekao da bi, prema rečima ugostitelja i hotelijera, ovo bila najbolja turistička godina od 1989.godine, jer je Srbija za prva dva meseca zabeležila rast turista za 21 odsto, što je deset puta više nego prošle godine.

Međutim, sada su svi aranžmani otkazani do 1.juna.

“Svi građani koji su dobili vaučere mogu da ih koriste do 20.novembra”, rekao je Ljajić i precizirao da će moći da se pomeri datum putovanja, ali ne i destinacija.

Ministar Ljajić izjavio je danas da su u 27 slučajeva utvrđene nepravilnosti, odnosno da su cene nekih proizvoda bile više od cena koje su donete odlukom vlade i dodao da je naloženo vraćanje tih cena na prethodni nivo.

To se pre svega odnosi na limun, jabuke, đumbir, ali i alkohol, zaštitnu opremu, maske i rukavice.

On je dodao da se kol centru do juče javilo 905 građana, odnosno toliko je bilo poziva, a gr

“Ovakve situacije mogu da stvore dve vrste tržišnih anomalija, s jedne stane da dođe do nestasice ili da se pojavi crno tržište. Za sada nemamo nijednu od te dve anomalije izraženu u nekom obimu. Može da dođe do privremene nestašice dok roba ne dođe do magacina”, rekao je Ljajić za TV Prva.

Prema njegovim rečima, mnogi trgovci su ograničili količine koje možete da kupite tako da je u mnogim radnjama limit 5 kilograma brašna, u nekim radnjama džak krompira ili 2,5 kilograma luka.

To je ogranično, jer se, kako objašnjava, mali prodavci snabdevaju u velikim supermarketima i onda tu robu prodaju u svojim prodavnicama.

“Još uvek većih problema sa snabdevenošću nema. Može da postoji kašnjenje u isporukama za robu koja se nabavlja u inostranstvu, ali trgovci za sada ne izražavaju bojazan da bi to moglo dodatno da se komplikuje”, rekao je Ljajić.

Ukoliko se nastavi ovaj trend siguran sam, zaključio je Ljajić, da možemo da održimo ovaj nivo snabdevenosti u našim radnjama.

Tags
Back to top button