Jedan od najvećih pobednika krize: Od početka 2020. deonice ove kompanije skočile 140% – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Jedan od najvećih pobednika krize: Od početka 2020. deonice ove kompanije skočile 140%

Promena naših života i načina rada, osim što je naštetila mnogim preduzećima širom sveta, nekim je kompanijama ipak pomogla, a jedan od najočitijih pobednika svakako je Zoom Video Communications koja je u samo nekoliko nedelja postala jedna od najskidanijih aplikacija, dok joj vrednost deonica munjevito raste.

Ta kompanija ima jednu od trenutno najkorišćenijih aplikacija na svetu – program koji je jednostavno koristiti, a kao da je stvoren za svet koji se našao u karantinu, budući da omogućava virtuelne sastanke i konferencije koji su odjednom postali deo naše svakodnevnice.

Stotine fakulteta širom sveta otkazali su nastavu i trenutno je održavaju putem Zooma, što znači da trenutno stotine hiljada studenata dnevno koristi tu platformu, a toj listi treba pridružiti i milione ljudi koji danas rade od kuće. Uz to, mnogi voditelji svoje emisije takođe snimaju putem Zooma.

Samo ovog meseca zabeleženo je 183 odsto više skidanja Zoomove aplikacije od proseka, a velikim rastom broja novih korisnika očekuje se da će samo od njih ove godine Zoom prihodoviti dodatnih 337 milona dolara. Zoom je, piše Market Insider, 18. marta postao najviše puta skinuta aplikacija u SAD-u. Nedelju dana ranije bio je 11. na toj listi, a dve nedelje pre 87.

Zoom je 2011. osnovao Eric Yuan, bivši glavni inženjer Cisco Systemsa, a reč je o kompaniji u cloudu koja nudi usluge neometane video konferencije koja olakšava online sastanke.

Budući da platforma omogućava konferencije do čak 1000 ljudi, nju mogu koristiti kako male kompanije, tako i velike korporacije, a integrisana je sa Skypeom i Slackom te korisnici mogu dogovoriti i započeti sastanke koristeći Outlook, Gmail ili pak iCal.

Ako se uzme sve navedeno u obzir, ne čudi ubrzani rast vrednosti Zoomovih deonica koje su od prošle godine izlistane na berzi.

Tada je njihova cena iznosila 65 dolara po deonici, dok Zoom danas trguje sa deonicama vrednima 159,65 dolara, odnosno po 145 odsto višoj ceni.

Izvor: Manager.ba

Tags
Back to top button