Nemačka se zadužuje 156 milijardi evra da bi spasila privredu – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Nemačka se zadužuje 156 milijardi evra da bi spasila privredu

Nemačka vlada je danas odlučila da usvoji paket mera pomoći privredi i za spasavanje radnih mesta, koji predviđa novo zaduživanje u visini od oko 156 milijardi evra.

Vlada je, na sednici kojoj je predsedavala kancelarka Angela Merkel, a koja je u kućnoj izolaciji, prisustvovala putem telefona, usvojila mere kojima želi da podrži porodice, stanare, zaposlene, preduzetnike, ali i preduzeća, koji su pogođeni epidemijom korona vorusa, pišu Vesti.

Prema navodima nemačkih medija, vlada je usvojila više programa pomoći i predložiće brojne promene zakona, sa ciljem da se pruži brza pomoć.

Posle šest godina bez zaduživanja, vlada je izmenama u budžetu sada predvidela zaduživanje, zbog čega Bundestag još ove nedelje mora da stavi van snage takozvanu „kočnicu zaduživanju“.

Prema usvojenom paketu mera pomoći, male firme, firme koje imaju samo jednog zaposlenog, kao što su umetnici i negovatelji tokom tri meseca dobijaće direktnu pomoć do 15.000 evra.

Preko fonda za stabilizaciju treba da se ojačaju velika preduzeća dodatnim kapitalom, a država, u slučaju potrebe, može i da preuzme udeo kompanija. Istovremeno, od danas se pokreće neograničen vanredni program davanja kredita preko podsticajne banke KfW.

Pored toga, stanodavci ne mogu više davati otkaz stanarima koji nisu u mogućnosti da plaćaju kiriju zbog krize izazvane koronavirusom.

Tags
Back to top button