Kvadrat u Beogradu među najskupljim u regionu – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Kvadrat u Beogradu među najskupljim u regionu

Iz godine u godinu cene nekretnina u Srbiji sve su više. Najveći porast cena kvadrata beleže veći gradovi, pogotovo prestonica Beograd.

Da li po rastu cena nekretnina pratimo trend u Evropi i u kojim gradovima u regonu je najskuplje kupiti nekretninu?

Najskuplji stanovi u Beogradu su na lokaciji Beograd na vodi. Baš na ovoj lokaciji je prošle godine prodat stan za 1.320.000 evra, čime je zabeležena prodaja najskupljeg kvadratnog metra – njegova cena je iznosila 8.683 evra. Ipak, prema istraživanju sajta za nekretnine 4zida.rs, najskuplja opština u Srbiji je Stari grad u Beogradu, piše B92.

Ako želite da kupite stan baš u ovoj opštini najjeftinije ćete proći ako gledate nekretnine na lokaciji Kopitareva gradina, u kojoj prosečna cena oglašenih stanova starogradnje prema podacima sajta iznosi 2.086 evra/m2. Najskuplji stanovi u opštini Stari grad su u centralnoj prestoničkoj lokaciji – Knez Mihailovoj. U glavnoj ulici Beograda prosečna cena oglašenih stanova u starogradnji iznosi 3.426 evra/m2. Ipak, za ovu lokaciju, najveći rast cena bio je u prvom kvartalu 2019. kada je posečna cena kvadrata iznosila 4.061 evro po kvadratu.

Ako posmatramo samo Beograd, vidimo da su cene nekretnina u porastu za mnoge gradske lokacije, ali to ne važi za sve opštine. Sajt je analizirao sekciju kretanja cena pa se tako vidi da su najjeftiniji kvadrati u gradskim opštinama Palilula, Čukarica i Rakovica, i to na lokacijama Padinska skela (530 evra/m2), Sremčica (729 evra/m2) i Resnik (777 evra/m2). S druge strane, osim Starog grada, druga najskuplja beogradska opština je Vračar, gde se prosečne cene oglašenih stanova kreću od 1.959 na Južnom bulevaru, do 2.616 evra za kvadrat na Krunskom vencu.

Cene kvadrata u Beogradu skoro su duplo više nego u Sarajevu i Skoplju, gde nema drastičnijeg rasta cena nekretnina. U Hrvatskoj i dalje vrtogavo rastu cene stambenog prostora. Prema podacima Hrvatskog državnog zavoda za statistiku, za poslednjih godinu dana cene nekretnina su skočile čak 10,4 odsto. Ipak, najskuplji kvadrati u Hrvatskoj nisu samo u Zagrebu, već i na primorju – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. I dok su i u Beogradu i u Zagrebu najtraženiji stanovi, u Splitu i Dubrovniku su skuplji kvadratni metri kuće nego stana.

Na listi sajta Global Property Guide, Zagreb se sa prosečnom cenom kvadrata od 1.978 evra nalazi ispod Ljubljane (3.657), Budimpešte (2.515), ali i Beograda (2.239 evra). Stručnjaci za nekretnine u Hrvatskoj navode da, iako je u zadnjih nekoliko godina primetan snažniji rast, cene nekretnina još uvek nisu dostigne nivo iz 2008. godine, navodi B92.

I pored visokih cena, u Beogradu je i dalje veća potražnja nego ponuda, pogotovo ako govorimo o novogradnji. U Hrvatskoj je jedan od razloga poskupljenja cena nekretnina državna subvencija kojom se mladim porodicama nudi mogućnost da, uz državnu pomoć, lakše dođu do svojih kvadrata. Prodavci nekretnina u Hrvatskoj iskoristili su ovaj program da podignu prodajne cene, a primetno je da su poskupeli čak i stanovi koji se nalaze dugo na tržištu.

Jedan od razloga za poskupljenje cena svakako su i povoljniji stambeni krediti, kako kod nas, tako i u regionu. Međutim, u Srbiji čak 70 odsto kupaca kupuje stan plaćajući ga kešom. Niske kamate na štednju dodatno su podstakle građane da radije štede u nekretninama nego u devizama kod banaka.

Tags
Back to top button