Centralna banka Rusije počinje proaktivnu prodaju deviza – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

Centralna banka Rusije počinje proaktivnu prodaju deviza

Banka Rusije će u okviru primene mehanizma budžetskog pravila od danas početi proaktivnu prodaju deviza na ruskom tržištu.

Ove operacije će se sprovoditi pre početka regularnih prodaja deviza iz sredstava Fonda za nacionalnu dobrobit (FNB). Sinoć je regulatorno telo odlučilo da u toku meseca ne kupuje stranu valutu na domaćem tržištu.

Ova odluka je doneta u cilju povećanja predvidljivosti monetarnih vlasti i smanjenja volatilnosti finansijskih tržišta u uslovima značajnih promena na svetskom tržištu nafte.

Iz Centralne banke podsećaju da nastavljaju da prate situaciju na finansijskom tržištu i da su spremni da aktiviraju i dodatne instrumente u cilju očuvanja finansijske stabilnosti.

“Banka Rusije smatra da je tekući nivo likvidnosti ruskog bankarskog sektora dovoljan za stabilno funkcionisanje ruskog finansijskog sistema”, saopšteno je iz Centralne banke.

Prema jutrošnjem stanju, vrednost dolara je 74 rublje, a evra 84 rublje. Pre toga evro je dostizao 86 rubalja, a dolar 75 rubalja.

Do pada vrednosti nacionalne valute je došlo zbog pada svetskih cena nafte zbog toga što nije postignut dogovor o sporazumu OPEK+. Nakon informacija o tome da Saudijska Arabija namerava da poveća proizvodnju i smanji cenu sirovine, kotacije nafte su pale za 30 odsto, prenosi Sputnjik.

Tags
Back to top button