NLB: Još nismo odlučili da li ćemo zadržati brend Komercijalne banke – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

NLB: Još nismo odlučili da li ćemo zadržati brend Komercijalne banke

Blaž Brodnjak, predsednik izvršnog odbora Nove Ljubljanske banke u Sloveniji izjavio je da ova banka koja je pre nekoliko dana kupila Komercijalnu banku još nije odlučila da li će zadržati brend Komercijalne banke.

“Komercijalna banka je u Srbiji vredan, jak brend, oko toga treba da budemo pametni. Još nismo odlučili”, odgovorio je Brodnjak na pitanje Nova.rs da li će zadržati brend, odnosno naziv Komercijalne banke.

Podsećamo, Srbija je prošle nedelje svojih 83,23% običnih akcija Komercijalne banke prodala Novoj ljubljanskoj banci (NLB) za 387,02 miliona evra.

To znači da je država svoj udeo u toj finansijskoj instituciji prodala za cenu koja približno odgovara ukupnoj vrednosti banke na Beogradskoj berzi, ali i po ceni koja je 40% niža od one koji je plaćala kada je akcije otkupljivala od Evropske banke za obnovu i razvoj i Međunarodne finansijske korporacije, prenosi portal NovaEkonomija.

Država Srbija je u procesu pripreme za kompletnu privatizaciju otkupila veliki dio akcija od tih investitora potrošivši 265 miliona evra za oko 35% akcija.

Prema toj ceni, Srbija je banku vrednovala 650 miliona evra, 38 evra po akciji, ili 40% više nego što iznosi trenutna dogovorena cena.

Dogovoreno je i da će država prihodovati od kamate po stopi od 2% godišnje koju će NLB imati obavezu da isplati Srbiji, za period od 1. januara 2020. do datuma završetka transakcije, a ugovorom je predviđeno i da se 50% iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, čime bi Srbiji sledovalo oko 31 miliona evra.

Takođe, predviđena je i isplata dividendi iz ranijih godina, po kom osnovu će Srbija dobiti još približno 26 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Tags
Back to top button