NBS će u budžet Srbije uplatiti 70 odsto profita iz 2019. godine – Bankar.rs
ANALIZENBSSLIDERSVE VESTI

NBS će u budžet Srbije uplatiti 70 odsto profita iz 2019. godine

NBS će 70 odsto od prihoda u 2019. godini uplatiti u budžet RS, izjavila je guvrenerrka NBS Jorgovanka Tabaklović na otvaranju 27. Kopanonik biznis foruma.

“Uz sva ostala sredstva i sa ovim će biti više novca u budžetu za investicije i rast zaposlenosti”, rekla je Tabakovićeva.

Sumirajući rezultate NBS u poslednjih osam godina,od kada je na njenom čelu, Tabakovićeva je rekla da su troškovi održavanja stabilne inflacije, što je osnovni cilj NBS, četitri puta manji.”Imamo rezultate koji se mere monetarnom i finansijskom sigurnošću već osam godina za redom. O inflaciji se danas retko govori, ali se lakše planira i posluje. Uspešno smo sproveli stabilizaciju, a pred nama je i opravdan optimizam o uspešnom sprovođenju strukturalnih reformi”, rekla je ona.

Guvernerka je ponovila da je za razliku od pre osam godina sada inflacija jednocifrena kao i stopa nezaposlenosti. Ona je najavila da će NBS nastaviti da radi istim tempom i istim pravcem ka očuvenju monetarne, finansijske i političke stabilnosti, ali i ukazala da za postignuti uspeh velike zasluge ima i predsednik Srbije.

“Predsednik Aleksandar Vučić je prvi i jedini od svih razumeo celovitost sistema ukupne ekonomije i založio sav svoj politički kapital za budućnost Srbije. Radili smo usaglašeno i kao tim zbog ljudi, za ljude i sa ljudima. Da je mnogo urađeno govori i tema ovog okupljanja na Kopaoniku, a to je četvrta industrija. Više se ne bavimo analizom uzroka i posledica nestabilnosti dinara, dvocifrenom inflacijom i nezaposlenošću. Posle nepunih 10 godina danas je stopa inflacije jednocifrena, stabilan je kurs dinara i stopa nezaposlenosti je jednocifrena “, kaže Tabaković.

Ona je istakla da je za osam godina formalna zaposlenosti povećana za 230.000 ljudi. “Niko pre Aleksandra Vučiuća nije imao hrabrosti niti političke snage da sprovede mere konsolidacije. On je stavio budućnost Srbije ispred svega”, naglasila je Tabakovićeva.

Ona je ukazala da je u Srbiji vraćena stabilost, stvoren bolji privredni ambijent i konkurentno tržište. Tabakovićeva je rekla da je inflacija dva odsto sedam godina za redom i da NBS ostaje pri cilju od tri plus minus jedan procentnih poena do kraja 2022. godine.

“Profesionalna i ljudska čast nas obavezuje da u prvi plan stavimo benefit našeg društva i države”, kazala je Tabakovićeva.

Govoreći o stabilnosti kursa ona je istakla da je od avgusta 2012. NBS kupila na deviznom tržištu oko četiri milijarde evra, a da je kurs održan na 117,5 dinara za evro, što je promena manja od jedan odsto.

“Udvostručili smo devizne rezerve, a bez interevencija NBS dinar bi bio još jači”, rekla je ona odgovarajući na kritike usmerena na precenjenost dinara. Izvoz u proseku rastao 11 odsto.

Tags
Back to top button