Hrvatske banke uskoro na stres testu – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Hrvatske banke uskoro na stres testu

Od 19 mera koje treba da sprovede u sklopu uvođenja evra, Hrvatska je do sada u potpunosti realizovala njih šest, tri su sprovedene delimično, a preostalih deset mera bi trebalo da se sprovede za vreme hrvatskog predsedavanja Evropskom unijom, odnosno do kraja prvog polugodišta, izvestio je o tome ministar finansija Zdravko Marić.

Hrvatska se na tih 19 mera, iz šest različitih područja, obvezala u sklopu postupka uvođenja evra, odnosno ulaska u Evropski valutni mehanizam II (ERM II). Ministar je naveo da su među sprovedenim merama, zakon o kreditnim institucijama, pravilnik o registru stvarnih vlasnika, izmene i dopune zakona o ustanovama, o obvezama i pravima državnih funkcionera.

Hrvatskoj još preostaje da usvoji, na primjer, zakon o neprocenjenom građevinskom zemljištu, koji je u proceduri, ali i objava tendera za prodaju deonica, odnosno udela u 90-ak društava u državnom vlasništvu.

Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke izvestio je o tome da traje provera kvaliteta hrvatskih banaka, što je preduslov za odluku Evropske centralne banke (ECB) o bliskoj saradnji, odnosno ulazak Hrvatske u bankarsku uniju.

Do sada je napravljen test otpornosti pet hrvatskih banaka, po izboru ECB-a, na pogoršane uslove poslovanja (stres test), u toku je i provera kvaliteta aktive banaka, koja će biti uskoro završena, a rezultati če se znati u maju.

Ako nalazi ECB-a budu zadovoljavajući, to bi značilo da Hrvatska sa ulaskom u valutni mehanizam može ući i u bankarsku uniju. To će onda značiti da su hrvatske banke u zajedničkom sistemu nadzora banaka i zajedničkom sistem rehabilitacije banaka, a u budućnosti se centralizuje i osiguranje depozita.

Tags
Back to top button