NLB: Kupovinom Komercijalne banke, postajemo treća najveća banka u Srbiji – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

NLB: Kupovinom Komercijalne banke, postajemo treća najveća banka u Srbiji

Nova Ljubljanska banka d.d. (NLB) postala je kupovinom 83,23 odsto vlasničkog udela u Komercijalnoj banci a.d. Beograd treća najveća banka u Srbiji.

Ugovor o kupovini državnog udela u Komercijalnoj banci po ceni od 387 miliona evra potpisan je u Ministarstvu finansija u Beogradu, a finalizacija transakcije očekuje se u četvrtom kvartalu 2020. godine i podleže obaveznim regulatornim dozvolama od strane, između ostalog, Evropske centralne banke, Banke Slovenije i Narodne banke Srbije, kaže se u saopštenju NBL.

Kako se navodi, neisplaćena dobit i primanja radnika iz prošlih finansijskih godina biće isplaćena pre zatvaranja transakcije, a postojeći akcionari KB-a takođe će dobiti dividendu u iznosu od 50 odsto neto prihoda u 2019. godini, do maksimalno 38 miliona evra pre zatvaranja transakcije.

Ova transakcija jača prisustvo NLB-a, a takođe i fokus na tržištima jugoistočne Evrope, čime se konsoliduje pozicija najveće bankarske grupe sa sedištem u regionu, kaže se u saopštenju, i dodaje da Srbija postaje najveća strana filijala NLB Grupe, doprinoseći sa oko 24 odsto povećanju imovine.

Komercijalna banka donosi više od 770.000 aktivnih klijenata fizičkih lica i najveću prodajnu mrežu u zemlji, sa 203 ekspoziture uz postojeće NLB-ove ekspoziture u Srbiji. Filijale Komercijalne banke u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori takođe će doprineti poslovanju NLB-a na tim tržištima, kaže se u saopštenju.

Tags
Back to top button