Korona virus mogao bi koštati globalnu privredu 1.100 milijardi dolara – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Korona virus mogao bi koštati globalnu privredu 1.100 milijardi dolara

Kako se korona virus proširio izvan granica Kine, sve je izglednije da će uticaj te epidemije na globalnu ekonomiju biti veći nego što se pre očekivalo, pa analitičari smanjuju procene rasta, dok cene deonica na svetskim berzama oštro padaju.

Kina je već otprilike mesec dana u vanrednim okolnostima jer se broj smrtnih slučajeva od korona virusa bliži granici od 3.000, dok se broj zaraženih primakao granici od 80.000, piše SEEbiz, prenosi Blic.

Ekonomske štete od te epidemije teško je proceniti, s obzirom da još nema makroekonomskih podataka koji bi mogli naznačiti koliko je posustala aktivnost u drugoj svetskoj ekonomiji. Doduše, u Kini se poslednjih dana radnici vraćaju na posao nakon produženih novogodišnjih praznika, no taj proces ide polagano.

Procene kineskog rasta oštro smanjene

Zbog toga analitičari dodatno smanjuju procene rasta kineske ekonomije u prvom tromesečju. Tako analitičari Capital Economicsa procenjuju da će rast iznositi samo dva odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je u prethodnom kvartalu rast iznosio šest odsto.

Na kvartalnom nivou kineski bruto domaći proizvod (BDP) mogao bi, pak, pasti oko 2,5 odsto, smatraju analitičari Capital Economicsa.

To bi imalo osetan uticaj na globalnu ekonomiju, s obzirom da kineska ekonomija čini oko 16 odsto globalne.

Japan je, pak, na rubu recesije, s obzirom da je u poslednjem lanjskom tromesečju njegova ekonomija pala 6,3 odsto na godišnjem nivou, a gotovo je sigurno da će treća po veličini svetska ekonomija pasti i u tekućem tromesečju. Ni američka ekonomija neće ostati pošteđena, smatraju analitičari Goldman Saksa, koji su ovih dana smanjili procenu rasta tamošnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromesečju s prethodnih 1,4 na 1,2 odsto.

Bilo bi to oštro usporavanje, s obzirom da je u prošloj godini američka ekonomija porasloa2,3 odsto.

“Rizici su povećani dok se širenje virusa ne zaustavi. Sve više kompanija upozorava da bi mogle smanjiti proizvodnju, ako se poremećaj nabavnih lanaca nastavi i u drugom tromjesečju”, poručuju analitičari Goldman Saksa.

Rizici dodatno rastu

Sa širenjem korona virusa izvan Kine rizici po ekonomije dodatnu rastu.

Prema podacima Rojtersa, virus se proširio na više od 30 zemalja i područja u svetu, pri čemu je sve više umrlih, ponajviše u Iranu, Južnoj Koreji i Italiji. Epidemija u Italiji umrtvila je severni, najbogatiji deo zemlje, pa je velika verovatnoća da će ionako usporena ekonomija upasti u recesiju.

Nemačkoj ekonomiji, koja uveliko zavisi od izvoza, takođe preti slabljenje.

Oštar šok za svetsku privredu

I u nizu drugih zemalja snažno su pogođeni turizam, nabavni lanci i proizvodna aktivnost. A s obzirom na restrikcije putovanja i letova u Kinu, međunarodna udruga avio prevoznika (IATA) upozorila je da bi gubici samo azijskih avio kompanija ove godine mogli dostići gotovo 28 milijardi dolara.

Zbog svega toga, analitičari Oxford Economicsa smatraju da bi ova međunarodna zdravstvena kriza, ako se virus proširi izvan Azije, mogla izbrisati 1,3 odsto rasta globalne ekonomije u ovoj godini, što bi činilo 1.100 milijardi dolara svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

To bi bila ekonomska cena za izostanke s radnih mesta, nižu produktivnost, pad putovanja, poremećene lance nabavke i smanjenje potrošnje i investicija.

Takav scenario analitičari Oxford Economicsa opisuju kao “kratak, ali vrlo oštar šok za svetsku ekonomiju”.

Optimističnije i pesimističnije prognoze

Za sada centralni bankari i vlade poručuju da korona virus neće mnogo naštetiti svetskoj ekonomiji i da će se ono brzo oporaviti nakon suzbijanja virusa.

Tako je, na primer, Međunarodni monetarni fond svoju prognozu rasta globalne ekonomije u ovoj godini smanjio za samo 0,1 postotni bod, na 3,3 odsto, premda upozorava na rizike od korona virusa.

No, predsednik UBS banke Axel Weber mnogo je pesimističniji od MMF-a, pa smatra da bi globalni rast mogao usporiti s 3,5 na 0,5 odsto, a kineska ekonomija čak i pasti u prvom tromesečju.

“Mnogo veći negativni rizik predstavlja to da virus duže ostane problem”, kazao je bivši predsednik Bundesbanke za Bloomberg.

Zbog korona krize, kako neki nazivaju ove ekonomske poremećaje, kineska centralna banka već je uvela niz podticajnih mera, od smanjenja kamata do ubrizgavanja svježe likvidnosti na finansijska tržišta. I mnoge druge azijske zemlje već su olabavile monetarnu politiku ili će to učiniti kako bi sprečile slabljenje ekonomija.

Očekuje se i da će američka centalna banka ove godine smanjiti kamatne stope, a gotovo je sigurno da će popustljivu monetarnu politiku zadržati i Evropska centralna banka (ECB).

Tags
Back to top button