Nepoverenje građana Bugarske u evropsku valutu – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Nepoverenje građana Bugarske u evropsku valutu

Bugarska namerava da punopravno učestvuje u svim aspektima politike EU, a između ostalog želi da se pridruži Evrozoni, rekao je predsednik zemlje Rumen Radev.

On je izrazio nadu da će Vlada preduzeti sve napore da se bugarski građani ne osete prevarenim u procesu prelaska na evro.

“Vrlo je važno da znamo da će od aktuelne bugarske Vlade zavisiti da li će uvođenje evra biti povezano sa stvarnom ekonomskom i socijalnom integracijom ili će ono stvoriti nepoverenje da će i ovog puta cenu morati da plate građani Bugarske. Zato očekujem od bugarske vlade otvoreniju i efikasniju politiku koja bi povratila poverenje građana u taj proces. Stoga je potrebno da argumenti eksperata, konsenzus eksperata, prethodi političkim deklaracijama”, izjavio je predsednik.

Ranije je Radev takođe priznao da uvođenje evra može dovesti do pada standarda građana.

U opozicionoj Bugarskoj socijalističkoj partiji koja je druga po snazi partija u parlamentu, izrazili su zabrinutost zbog ponašanja Vlade.

Prema rečima sekretara parlamentarne grupe Dmitra Dančeva, Ministarstvo finansija nije dalo sve potrebne informacije građanima po pitanju pridruživanja mehanizmu ERM-2. Po njegovom mišljenju, vladajuća partija GERB je odlučila da ispod žita sprovede svoje predloge po pitanju zakona o valutama, zahvaljujući kojem se kurs leva u evro može menjati po želji bilo koje države EU, Danske (država nije u Evrozoni, ali učestvuje u mehanizmu) ili Evropske centralne banke.

“Treba obratiti posebnu pažnju na to da je, prema većini anketa – ako ne i u svim – najveći broj građana u ovom trenutku protiv stupanja Bugarske u Evrozonu”, izjavio je Dančev u nedelju, naglasivši da je partija uvek podržavala uvođenje evra u državi, prenosi Sputnjik.

Prošle nedelje je premijer Bojko Borisov obećao da će se pitanje uvođenja evra rešavati posredstvom konsenzusa u društvu.

Izvor: B92

Tags
Back to top button