Krediti online banaka sporije će rasti naredne tri godine – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIBANKEFinTechINOVACIJEKOMPANIJEKreditiSVE VESTI

Krediti online banaka sporije će rasti naredne tri godine

Nakon 17 odsto rasta ove godine, krediti fintecha iduće tri godine će rasti po stabilnoj, ali nižoj stopi od 8 odsto godišnje.

Kreditni plasmani finansijsko-tehnoloških kompanija (fintech) i ove će godine rasti po dvociofrenim stopama, ali će rast biti usporeniji nego prethodnih godina, procenjuje analiza finansijske publikacije Learn Bonds.

Kako stoji u analizi, globalno kreditiranje koje će klijentima pružiti fintechi dostići će u 2020. godini 312,6 milijardi dolara, što je 17 odsto više na godišnjem nivou.

U narednim godinama rastući trend trebalo bi da se nastavi, pa će do 2023. iznos kreditnih plasmana fintecha dostići 390,5 milijardi dolara. Analiza pokazuje kako su potrošački krediti i zajmovi malim preduzetnicima najčešći oblici kreditiranja putem fintech platformi. Ujedno u tim segmentima tradicionalne banke suočavaju se sa najžešćom konkurencijom online pružaoca finansijskih usluga.

Naime, sofisticirani računarski algoritmi donose odluku o odobravanju kredita u roku nekoliko minuta, umesto nekoliko dana koliko je ranije trajao proces odobravanja. Osim toga, zbog svoje poslovne strukture s nižim troškovima poslovanja fintechi mogu ponuditi niže kamatne stope u odnosu na velike banke.

Popularnost “internet banaka” izražena je na razvijenim tržištima, ali analitičari očekuju da će potražnja za njihovim uslugama rasti i na tržištima u razvoju gde nije razvijena ponuda potrošačkih kredita.

Prema podacima Svetske banke, još 1,7 milijardi ljudi u svetu nema bankovni račun. Nedostatak šire lepeze tradicionalnih finansijskih usluga u državama u razvoju pričinjava velike probleme preduzetnicima. Na primer, u Indiji gotovo 50 miliona malih i srednjih preduzeća nema pristupa kreditiranju, pokazuje istraživanje Svetske banke.

Izvor: Poslovni.hr

Tags
Back to top button