Dobit NLB grupe u 2019. godini iznosila 193,6 miliona evra – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Dobit NLB grupe u 2019. godini iznosila 193,6 miliona evra

Slovenačka NLB grupa u 2019. godini ostvarila je neto dobit od 193,6 miliona evra, što je pet odsto manje nego u 2018., pokazuju nerevidirani podaci.

Neto prihodi iz poslovanja ove banke sa fokusom na tržište jugoistočne Evrope povećali su se za četiri odsto, dobit pre umanjenja vrednosti i rezervisanja za četiri odsto, dok je pokazatelj nekvalitetne izloženosti (NPE) opao sa 4,7 na 2,7 odsto.

Petu godinu zaredom, sve podružnice na tržištima jugoistočne Evrope ostvarile su profit, doprinevši 38 odsto rezultatu Grupe (u odnosu na 37 odsto u 2018.), saopštila je NLB.

Ukupni neto prihod iz poslovanja iznosio je 513,6 miliona evra, što predstavlja povećanje od 4 odsto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine (2018: 493,3 miliona evra), podstaknut višim neto prihodima od kamata (za 5,6 miliona evra ili 2 odsto) zbog rasta obima kredita i nižih troškova kamata, kao i većeg neto prihoda od naknada i provizija (za 9,7 miliona evra ili 6 odsto).

Dobit pre umanjenja vrednosti i rezervisanja iznosila je 212,2 miliona evra, što je za 4 odsto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Ukupna imovina NLB Grupe povećana je za 1.434,1 miliona evra na godišnjem nivou i iznosila je 14.174,1 miliona evra, najviše zbog kontinuiranog priliva depozita, uglavnom od fizičkih lica (rast za 717,3 miliona evra ili 9 odsto).

Neto zajmovi klijentima NLB Grupe takođe su porasli za 6 odsto u poređenju sa prethodnom godinom. Najveći rast neto kredita klijentima zabeležen je u NLB Banci Beograd (rast od 29%) i NLB Banci Priština (rast od 16%).

Međunarodno uporedivi odnos NPE (na temelju smernica EBA) pao je na 2,7% (2018: 4,7%), tako da je krajem prošle godine NLB Grupa već premašila postavljeni srednjoročni cilj (4%). Važna snaga Grupe je odnos pokrivenosti NPL-om, koji ostaje visok i iznosi 89,2%.

Ukupni kapitalni odnos NLB Grupe na kraju 2019. godine iznosio je 16,3%, što je iznad regulatornih zahteva.

Kao što je poznato, NLB je u novembru prošle godine izdala podređene obveznice Tier 2 i uspešno se vratila na međunarodno tržište kreditnog kapitala, čime je potvrdila visoko poverenje ulagača.

“Kraj 2019. i decenije otvorili su nove horizonte NLB Grupi. Uspešno završen postupak privatizacije NLB d.d. i ispunjenje poslednjih vrlo ograničavajućih obveza prema Evropskoj komisiji omogućili su nam da radimo i nadmećemo se na tržištu sa svojim punim potencijalom. Već smo se počeli baviti novim poslovnim mogućnostima punom brzinom i uspešno smo sproveli nekoliko slučajeva prekograničnog finansiranja. Očekujemo da ćemo u katalog naših usluga uskoro dodati leasing i faktoring”, istakao je Blaž Bordnjak, predsednik uprave NLB-a.

On je dodao da banka traži mogućnosti na međunarodnom tržištu sindiciranih zajmova, finansiranju projekata, uključujući veće infrastrukturne projekte, banko osiguranja i usluga upravljanja imovinom, ali i da napokon nakon dugo vremena ponovno analizira srednjoročni ulazak na nova tržišta (potencijalno Albaniju) i mogućnosti vezane za M&A u matičnoj regiji u jugoistočnoj Evropi.

“Sada se možemo i pozabaviti ovim mogućnostima sa kapacitetom cele NLB grupe i sa ambicijom postati vodeća regionalna platforma za univerzalne finansijske usluge”, istakao je Brodnjak.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button