UBI Banca procenjuje ponudu Intesa Sanpaolo od 4,9 milijardi evra – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

UBI Banca procenjuje ponudu Intesa Sanpaolo od 4,9 milijardi evra

Italijanska UBI Banca saopštila je u sredu da će imenovati savetnike koji će joj pomoći u proceni ponude Intesa Sanpaolo od 4,9 milijardi evra zajedno sa mogućim alternativama.

Ponuda Intese, pokrenula je u utorak porast bankarskih deonica podstaknuta očekivanjima da će preko potrebna konsolidacija pomoći stvaranju jezgra jačih zajmodavaca.

Međutim, početna reakcija UBI Banca bila je oprezna, a izvršni direktor Victor Massiah rekao je da je prerano dati definitivan odgovor na nešto što je za sada samo predlog.

U pismu osoblju rekao je da predlog “mora proći složeni postupak autorizacije od regulatora i odobrenje deoničara”.

Intesa Sanpaolo je saopštila da, iako ponuda u celosti na papiru nije bila tehnički prijateljska, jer nije bilo moguće prethodno uskladiti s UBI, ne smatra taj pristup neprijateljskim i nada se postizanju sporazuma.

Ako se odobri, ovim bi se sporazumom stvorila sedma po veličini banka evrozone po imovini, koncentrisana na upravljanje imovinom i osiguranjem, a zadužena za više od 1,1 triliona evra finansijske imovine klijenata.

Messina je rekao da je Intesa ponosna što je prva evropska banka koja je prihvatila pozive Evropske centralne banke na konsolidaciju.

Broker Equita rekao je da je taj potez “pomalo odbrambeni”, jer je snažna franšiza i niska cena UBI-ja mogla privući interes stranih igrača koji već postoje u Italiji.

Kao najjači među zajmodavcima drugog reda, UBI se takođe našao kao potencijalni kupac za Monte dei Paschi di Siena, kojeg država mora ponovno privatizovati sledeće godine, piše Indikator.

Deonice Monte dei Paschi naglo su porasle u sredu i njima se trgovalo po 8% višoj ceni, dok je italijanski bankarski indeks porastao 0,5%.

Tags
Back to top button