Mentalno računovodstvo – Da li štedite novac a da toga niste ni svesni? – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESVE VESTI

Mentalno računovodstvo – Da li štedite novac a da toga niste ni svesni?

Ako u novčaniku nosite novčanicu od 100 evra, možda zapravo štedite novac a da se ni ne trudite.

Kako objašnjava Meri Grešam, psiholog iz Atlante, ljudi su skloni da tome da dobro razmisle pre nego što „razbiju“ krupnije novčanice, jer ih doživljavamo kao „poseban novac“.

Zbog čega bi bilo pametno da razmislite u ukrupnjavanju sitnijeg novca koji imate?

Koncept nazvan mentalno računovodstvo ima veze sa načinom na koji donosimo finansijske odluke zasnovane na našim asocijacijama u vezi sa novcem. Te asocijacije nisu uvek racionalne, tako da se krajnje odluke ne isplate uvek.

„Mi novac tretiramo različito u zavisnosti od toga kako ga kategorizujemo. Mnogo novčanica manje vrednosti povezujemo sa sitnim novcem, dok velike novčanice povezujemo sa posebnim novcem“, kaže Grešam.

Recimo da imate jednu novčanicu od 100 evra i pet novčanica od po 20 evra. To je svakako 100 evra, ali je veća verovatnoća da ćete pre potrošiti pet novčanica od po 20 evra, nego jednu novčanicu od 100 evra, pokazalo je istraživanje koje je objavio The Journal of Consumer Research.

Kada je u pitanju potrošnja, većina Amerikanaca preferira kreditne kartice i druge oblike plaćanja nego korišćenje gotovine.

U istraživanju koje je sprovedeno na više od 2.000 Amerikanaca, američka banka je utvrdila da je 50% ispitanika reklo da sa sobom ima gotovinu manje od polovine vremena. Kad nose novac, 76% ih je reklo da drže u rukama manje od 50 dolara, a skoro polovina manje od 20 dolara.

Rukovanje gotovinom može pojačati ‘bol u vezi plaćanja’ i naterati vas da dvaput razmislite o kupovini, u poređenju sa korišćenjem kreditne kartice ili mobilnog plaćanja.

Međutim, iako vam nošenje velikih novčanica može pomoći da obuzdate nagon za potrošnjom, to nije idealna strategija. Prodavnice često nerado prihvataju novčanica od 50 i 100 evra. A nošenje mnogo novca povećava rizik od gubitka u slučaju da vam je novčanik ukraden ili izgubljen.

„Uzmi novčanicu od 50 ili 100 evra i obmotaj je oko kreditne kartice. Na taj način, svaki put kada se premišljate o kupovini, shvatićete kako se ta kupovina pretvara u fizički novac“, kaže Grašam.

Izvor: BIZLife

Tags
Back to top button