Srbija privukla 55 odsto svih SDI na Zapadnom Balkanu – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Srbija privukla 55 odsto svih SDI na Zapadnom Balkanu

Strana direktna ulaganja u Srbiju iznosila su prošle godine rekordnih 3,8 milijardi evra, a naša zemlja je u poslednje dve godine sama privukla 55 odsto svih stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Guvernerka je, na prezentaciji februarskog “Izveštaja o inflaciji”, takođe rekla da je NBS revidirala naviše procenu rasta bruto domaćeg prozivoda Srbije za 2019. godinu na 4,2 odsto, što je iznad svih projekcija koje su imali tokom godine.

“Nakon ubrzanja na 4,8 procenata međugodišnje u trećem tromesečju, rast BDP-a je u četvrtom tromesečju imao je još bržu dinamiku, 6,1 procenat, i u najvećoj meri je opredelio rast regiona Zapadnog Balkana. To je konstatovala i Evropska komisija u svom izveštaju”, istakla je Tabaković.

Prema njenim rečima, udeo problematičnih kredita (NPL) u ukupnim bankarskim plasmanima iznosio je na kraju decembra 4,1 odsto, što je pad od 80 procenata od početka primene Strategije NBS za njihovo rešavanje.

Povodom dvanaestogodišenje dinarske obveznice, koju je Srbija prvi put emitovala juče, Tabaković je navela da je tražnja bila preko 10 puta veća od planiranog obima prodaje, uz izvršnu stopu od 3,4 odsto, dok je krajem 2012. kamata na jednogodišnje državne obveznice iznosila 11,9 procenata.

“U toj razlici u kamatnim stopama i ročnosti dinarskih hartija Republike Srbije, oslikavaju se i svi rezultati i značajno veći ugled Srbije u svetu. Pre samo tri godine, u februaru 2017., stopa ostvarena na hartije od vrednosti od jedne godine bila je 3,48 procenata”, predočila je guverner NBS.

Dinarska štednja je, prema rečima Tabaković, prošle godine porasla za 30 odsto na 79,6 milijardi dinara, a prema poslednjem raspoloživom podatku nastavila je rast i u ovoj godini i trenutno iznosi 83 milijarde dinara.

Tabaković je dodala da je inflacija sedmu godinu zaredom čvrsto pod kontrolom NBS, da je u decembru iznosila 1,9 procenata na međugodišnjem nivou, što je i njen prosek za celu godinu, te da NBS očekuje da će se ona u naredne dve godine zadržati ispod centralne vrednosti cilja od tri odsto.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button